Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκωτσέζικο ντους στην ενέργεια: Στα ύψη το ρεύμα, βουτάει το πετρέλαιο

Καθοριστική θα είναι η εβδομάδα που ξεκινάει για την αγορά ενέργειας, τόσο σε ότι αφορά την χονδρική, όσο και την λιανική. Κι αυτό διότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία τάση αποκλιμάκωσης των τιμών, τόσο το πετρέλαιο, όσο και στο φυσικό αέριο. 

Ωστόσο η νέα εβδομάδα ξεκινάει με ένα πραγματικό άλμα κατά 65% στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η αναστροφή της τάσης, σε πετρέλαιο και αέριο,  μένει να δούμε εάν θα μπορέσει να εδραιωθεί, αφού στην διάρκεια του πολέμου, πολλές φορές έχουν ανατραπεί τα δεδομένα.

Στην εσωτερική αγορά, από το βράδυ της Παρασκευής έχουν φανεί σημαντικές μειώσεις στις τιμές του diesel κίνησης, εξαιτίας της εφαρμογή της ΚΥΑ για μείωση, μέσω επιδότησης, κατά 15 λεπτά στις τιμές λιανικές τιμές. Σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις ήταν ακόμη χαμηλότερες λόγω της μείωσης και των διεθνών τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει υποχωρήσει ακόμη και στα επίπεδα του 1,670 ευρώ το λίτρο, ενώ το πρωί της Παρασκευής ήταν στην περιοχή του 1,990 έως 2 ευρώ το λίτρο.

Να σημειωθεί ότι η επιδότηση δίνεται απευθείας στα διυλιστήρια, ενώ έχει και αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου. Με βάση την νομοθεσία, το μέτρο θα ισχύσει έως και το τέλος του μήνα και θα είναι οριζόντιο, δηλαδή θα αφορά τους πάντες που προμηθεύονται diesel κίνησης από την αντλία.

Μάλιστα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλλουν να επεκταθεί χρονικά το μέτρο.

Αναμένονται μειώσεις και στην βενζίνη

Επίσης από σήμερα αναμένεται να δούμε τις πρώτες άξιες λόγου μειώσεις και στην βενζίνη, μειώσεις που θα περάσουν στο σύνολό τους στον τελικό καταναλωτή μέχρι και την Τετάρτη. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση αυτή μπορεί να υπερβεί ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο, ενώ αν διατηρηθεί η τιμή του μαύρου χρυσού στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή λίγο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, τότε η μείωση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 15 λεπτά το λίτρο.

Εκτίναξη της τιμή του ρεύματος 

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά από μία περίοδο συσσώρευσης της τιμής λίγο πάνω από τα 220 ευρώ την μεγαβατώρα, εκτοξεύτηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και πλέον για σήμερα βρίσκεται στα 334 ευρώ, από 202 ευρώ που ήταν την Παρασκευή, αύξηση 65%. Δύο είναι οι αιτίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα και η δεύτερη με το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το μίγμα, με μεγαλύτερη συμμετοχή του φυσικού αερίου. Για αύριο μάλιστα η συμμετοχή είναι στο 44%.

Αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου, αυτή θα ξεκινήσει αύριο από τα 113 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ μεσοβδόμαδα είχε βρεθεί και στα 125 ευρώ, απόρροια των πιέσεων της Ρωσίας προς την Δύση, ώστε να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Τέλος να σημειωθεί ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία σήμερα της τιμής του «μαύρου χρυσού», που την Παρασκευή βρέθηκε κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε λίγο πάνω από αυτό το όριο και συγκεκριμένα στα 104 δολάρια.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ