Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η Aramco αύξησε τις τιμές σε νέο επίπεδο - ρεκόρ

Οι εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

H Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του πετρελαίου που πουλά σε όλους τους πελάτες της καθώς συνεχίζεται ο αντίκτυπος στις αγορές από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κρατική εταιρεία Saudi Aramco αύξησε την τιμή για το πετρέλαιό της, τύπου Arab Light, που θα στείλει τον Μάιο στην Ασία κατά 9,35 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον δείκτη αναφοράς που χρησιμοποιεί.

Πρόκειται για μία προσαύξηση 4,40 δολαρίων σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν η τιμή είχε ήδη αυξηθεί σε επίπεδο – ρεκόρ.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η τιμή του μπρεντ πλησίασε για λίγο τα 140 δολάρια στις αρχές Μαρτίου, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε σε επίπεδα κοντά στα 110-120 δολάρια, ενώ την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε περαιτέρω για να κλείσει την Παρασκευή κοντά στα 104 δολάρια, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποδεσμεύουν 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα επί έξι μήνες από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ. 

Σήμερα, η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε ξανά και στις 16.30 διαμορφωνόταν στα 107 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με την Παρασκευή, καθώς υπήρξαν ανησυχίες για την προσφορά αργού και η εταιρεία Vitol, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός trader αργού, προειδοποίησε ότι η μείωση των τιμών την περασμένη εβδομάδα δεν αντανακλά τον κίνδυνο μείωσης του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά. 

Μείωση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Πολλοί αγοραστές αποφεύγουν το αργό της Ρωσίας, με αποτέλεσμα οι ροές από τη χώρα, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μετά τη Σαουδική Αραβία, να έχουν πιθανόν μειωθεί κατά περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ.

Η αύξηση των τιμών από την Aramco ακολουθεί την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη Πέμπτη να συνεχίσουν τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής, η οποία θεωρείται ανεπαρκής για να εξισορροπηθεί η ζήτηση με την προσφορά, με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι τιμές σε υπερβολικά επίπεδα.

Πάνω από το 60% του πετρελαίου της Aramco κατευθύνεται στην Ασία, με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία να είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.  

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ