Νέα
  • ΓΔ: 805.55 -0.03%
  • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το τέρας του πληθωρισμού επιστρέφει στο 1995 τον Απρίλιο - Φόβοι για πάνω από 10%

σούπερ μάρκετ Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Στις αρχές του μακρινού 1995 ήταν η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε βρεθεί σε διψήφιο νούμερο και συγκεκριμένα στο 10%.

Με δεδομένη την εικόνα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική οικονομία, με τις τιμές να καλπάζουν και να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης, είναι εξαιρετικά πιθανό ο πληθωρισμός για τον Απρίλιο που διανύουμε να αγγίξει και πάλι το 10% ή ακόμη και να το υπερβεί αυτό το επίπεδο.

Δύο είναι οι παράγοντες που συνηγορούν στην ζοφερή αυτή εκτίμηση. Ο ένας έχει να κάνει με τις τάσεις που υπάρχουν στην αγορά στα ενεργειακά προϊόντα (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο), οι οποίες μόνο πτωτικές δεν είναι. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι λιανικές τιμές λίγο πολύ έχουν προκαθοριστεί με τα μελλοντικά συμβόλαιο, είναι σίγουρο ότι τα πράγματα μόνο καλύτερα δεν θα είναι, οπότε οι όποιες ελπίδες αποκλιμάκωσης για τη λιανική μετατίθενται για το Μάιο.

Αύξηση της ζήτησης ενόψει Πάσχα 

Το δεύτερο σχετίζεται με το γεγονός ότι μέσα στον Απρίλιο είναι και το Πάσχα, οπότε και η ζήτηση για προϊόντα αυξάνεται και μάλλον σε τέτοιες συνθήκες είναι μάλλον ασύνηθες να υποχωρούν ο τιμές. Αν αναλογιστεί, βέβαια, κανείς ότι οι παραγγελίες έχουν γίνει και οι τιμές έχουν κλειδώσει, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ελπίδες αποκλιμάκωσης δεν είναι πολλές για τον τρέχοντα μήνα.

Υπό τις συνθήκες αυτές, την Παρασκευή ανακοινώνεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ η Eurostat ανακοίνωσε τον εναρμονισμένο πληθωρισμό για την Ελλάδα που ήταν στο 8%, έναντι 7,2% που ήταν για το Φεβρουάριο.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, οπότε είναι δεδομένο ότι οι ανακοινώσεις από την Στατιστική Αρχή θα κινούνται στην περιοχή του 9%.

«Αιχμή του δόρατος» στον νέο κύκλο αυξήσεων θα είναι και πάλι τα ενεργειακά προϊόντα και ιδίως τα καύσιμα, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τον τιμάριθμο επιβαρύνουν σημαντικά και τα βασικά είδη διατροφής.

Οι ελπίδες μετατίθενται για τον Ιούνιο 

Αναλυτές σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έως και τον επόμενο μήνα, διότι η βάση υπολογισμού πέρυσι, ήταν πολύ χαμηλή, με τον πληθωρισμό τους πρώτους τέσσερις μήνες να είναι αρνητικός και το Μάιο να είναι σχεδόν μηδενικός.

Σο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, αναζητούν τρόπους ώστε να αναχαιτίσουν την ακρίβεια χρησιμοποιώντας στο έπακρο τα λιγοστά όπλα που υπάρχουν στην φαρέτρα. Ενα από αυτά είναι οι έλεγχοι. Στα αρμόδια κλιμάκια έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και σαρώνουν την αγορά προκειμένου να μπορέσουν να φρενάρουν ή να αποτρέψουν φαινόμενα γενικευμένης κερδοσκοπίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διατηρήσουν την ένταση των ελέγχων, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκρατήσουν την αύξηση των τιμών.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ