Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Περιορισμένος ο αντίκτυπος του πολέμου στα spreads των ομολόγων της Ευρωζώνης

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

To χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης αντεπεξέρχεται καλά στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος.

«Για την Ευρωζώνη, ο αντίκτυπος του πολέμου ήταν έως τώρα περιορισμένος. Οι αγορές λειτουργούν γενικά καλά», τόνισε μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη για την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ενοποίηση.

«Αν και τόσο οι τράπεζες όσο και τα μη τραπεζικά ιδρύματα επηρεάστηκαν – ιδιαίτερα τα λίγα που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία – οι οικονομικές επιπτώσεις δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ ως σύνολο», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος.

Δεν υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις στα spreads των ομολόγων

Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικότερα στα spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι δεν παρατηρήθηκαν οι μεγάλες αποκλίσεις που είχαμε δει στην αρχή της πανδημίας και στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή, είδαμε καθαρά να υπάρχει αντίκτυπος στη χρηματοπιστωτική ενοποίηση στην Ευρωζώνη, που καθοδηγήθηκαν κυρίως από τις αγορές ομολόγων.

Οι ανακοινώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας οδήγησαν – στην αρχή τουλάχιστον – σε μία ελαφρά απόκλιση στις αποδόσεις των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε μία κάμψη των δεικτών χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης, για παράδειγμα του δείκτη σύγκλισης των τιμών των assets στην Ευρωζώνη.

Όμως, τα καλά νέα είναι ότι ο δείκτης αυτός ανέκαμψε κάπως στη συνέχεια», είπε ο ντε Γκίντος.

Εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ δημοσιοποίησε σήμερα την εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση και διάρθρωση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την οποία ο χρηματοπιστωτικός κατακερματισμός στην Ευρωζώνη στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού αντιστράφηκε σχετικά γρήγορα, χάρη στα μέτρα που έλαβε η κεντρική τράπεζα και τη συμφωνία για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Αφόρου ανακτήθηκαν τα προ πανδημίας επίπεδα ενοποίησης, η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση αυξήθηκε περαιτέρω και παρέμεινε ανθεκτική στις πιέσεις από τα επόμενα κύματα κρουσμάτων της COVID-19, σημειώνει η έκθεση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ