Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανθρακας: Από τα μέσα Αυγούστου θα σταματήσουν πλήρως οι εισαγωγές από τη Ρωσία

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, η οποία θα ισχύσει από τα μέσα Αυγούστου, έναν μήνα αργότερα σε σχέση με την αρχική πρόταση, μετά από πίεση της Γερμανίας να υπάρξει αυτή η χρονική μετάθεση, αναφέρει το Reuters που επικαλείται πηγές.

Το εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα είναι το βασικό μέτρο στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που πρότεινε η Κομισιόν ως αντίδραση στις φρικαλεότητες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

Εφόσον εγκριθεί, θα πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση για εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι αγορές ρωσικού άνθρακα γίνονται κυρίως από την τρέχουσα (spot) αγορά παρά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Αυτές οι αγορές spot θα σταματούσαν άμεσα μετά την επιβολή των κυρώσεων.

Μεταβατική περίοδο 90 ημερών προέβλεπε η πρόταση της Κομισιόν

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε μία τρίμηνη περίοδο προσαρμογής για τα υφιστάμενα συμβόλαια, δηλαδή η Ρωσία θα μπορούσε να εξάγει άνθρακα στην ΕΕ επί 90 ημέρες μετά την επιβολή των κυρώσεων, σύμφωνα με έγγραφο που είναι σε γνώση του Reuters.

Ωστόσο, η περίοδος αυτή επεκτάθηκε κατά έναν μήνα, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, μετά από πίεση που άσκησε κυρίως η Γερμανία που είναι ο κύριος εισαγωγέας ρωσικού άνθρακα.

Με τις κυρώσεις να αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούν, με βάση τα υφιστάμενα συμβόλαια, να εξάγουν άνθρακα στην ΕΕ έως τα μέσα Αυγούστου.

Διπλωμάτης ανέφερε ότι τα περισσότερα συμβόλαια άνθρακα είναι βραχυπρόθεσμα και η περίοδος των 90 ημερών θα επέτρεπε την ολοκλήρωση των περισσότερων από αυτά χωρίς να χρειασθεί να ακυρωθούν, αποφεύγοντας έτσι νομικούς κινδύνους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ