Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τέλος εποχής για την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας τον Αύγουστο

Valdis Dobrovskis
Πηγή: AP

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας τον ερχόμενο Αύγουστο προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε κοινή σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.  

Η απόφαση θα ληφθεί τυπικά τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ οι δύο δόσεις που εκκρεμούν θα δοθούν σε δύο φάσεις. Η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από το 2019, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς  o υπουργός Οικονομικών για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να παράγει η χώρα μετά το 2023 ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη και ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι. Επισημαίνεται ότι χθες από το φόρουμ των Δελφών επεσήμανε την ανάγκη για ρεαλιστικά πλεονάσματα.  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ έκανε άλλο ένα ακόμη βήμα σε πείσμα των καιρών. Επίσης, σήμερα έλαβε τους πρώτους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, πόροι που μπορούν να αποτελέσουν «ανάχωμα», να κινητοποιήσουν επενδύσεις, να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την οικονομία προς ένα πιο εξωστρεφές πρότυπο. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ποσά αυτά είναι μια απάντηση της Ενωμένης Ευρώπης και δείγμα του αναστήματος που μπορεί να ανορθώσει η ΕΕ στον απόηχο της εισβολής.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία μέσα σε όλη αυτή τη δίνη της πανδημίας έδειξε ανθεκτικότητα και είχε μετρήσιμα αποτελέσματα που αναγνωρίζονται διεθνώς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κρίση υπονομεύει αυτά τα αποτελέσματα, και στο μέτωπο των τιμών ακόμη δυσμενέστερα νέα ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία «ροκανίζουν» τα εισοδήματα. Σημείωσε ότι κανένα κράτος- μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει την κρίση, καθώς απαιτείται συντονισμένη δράση για να αντιμετωπιστούν τόσο η ίδια η κρίση, όσο και οι συνέπειές της.

Όσον αφορά σε μια πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις προβλέπουν διατήρησή της μόνο για το 2022, αλλά η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων προβλέψεων της Κομισιόν στις 16 Μαΐου. Ενώ, ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε την ελληνική πρόταση να εξαιρεθούν από τα ελλείμματα οι δαπάνες για την άμυνα, ή τουλάχιστον τα ποσά που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να μην προσμετρούν στο χρέος ή στο έλλειμμα.

Η ομιλία του Χρ. Σταϊκούρα

Αξιότιμε κε. Valdis Dombrovskis,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Οικονομικών.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ειλικρινή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια.

Αγαπητέ κε. Αντιπρόεδρε,

Η σημερινή μας συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια ευαίσθητη, θα έλεγα και κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Περίοδος που χαρακτηρίζεται από ισχυρές αναταράξεις, διαδοχικές κρίσεις, υψηλή αβεβαιότητα και μεγάλες προκλήσεις.

Ωστόσο σήμερα, λίγες μόλις ημέρες μετά την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κίνηση που κλείνει ένα επώδυνο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας, η Ελλάδα έκανε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός.

Ένα βήμα συμβολικό της προόδου που σταθερά και μεθοδικά καταγράφει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε πείσμα των καιρών και των συγκυριών.

Σήμερα, η Ελλάδα έλαβε τους πρώτους πόρους – μετά την υψηλή προκαταβολή – από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ.

Πόροι που μπορούν να αποτελέσουν «ανάχωμα» στις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και να τροφοδοτήσουν τον αναπτυξιακό μηχανισμό της χώρας.

Πόροι που θα κατευθυνθούν σε στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, θα κινητοποιήσουν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, και θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πόροι που συμβάλλουν στην αλλαγή υποδείγματος στην ελληνική οικονομία, προς ένα πιο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό πρότυπο.

Ήδη, έχουν εγκριθεί προς ένταξη στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 173 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 δισ. ευρώ.

Προχωράμε!

Προχωράμε με γοργούς και αποφασιστικούς ρυθμούς.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/40112_tameio-anakampsis-ta-prota-9-erga-xekleidonei-i-dosi-ton-36-dis-eyro

Τα κεφάλαια αυτά είναι ο καρπός της ενωμένης, συμπαγούς απάντησης της Ευρώπης σε μια κοινή απειλή, συνιστούν μια σημαντική ευκαιρία, αλλά ταυτόχρονα και μια περίτρανη απόδειξη της ισχύος και του αναστήματος που μπορεί να ορθώσει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ισχύς ιδιαίτερα κρίσιμη, ειδικά αυτή την πολεμική περίοδο που βιώνει η Ευρώπη, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αγαπητέ κε. Αντιπρόεδρε,

Μετά από μια μακρά και επώδυνη περίοδο προσαρμογής, παρά το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αποδείχθηκε ανθεκτική απέναντι στους ισχυρούς κλυδωνισμούς, αλλά εμφάνισε και μια αξιοσημείωτη αναπτυξιακή δυναμική.

Άντεξε, προσαρμόστηκε, αναβαθμίστηκε, βελτιώθηκε και ενδυναμώθηκε, μέσα στη δίνη μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Έθεσε, έτσι, γερά θεμέλια για ισχυρή, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν θεωρητικές εκτιμήσεις, αλλά απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα, που αναγνωρίζονται διεθνώς, από εταίρους, αγορές και οίκους αξιολόγησης.

Αντανακλώνται στην επιτυχημένη ολοκλήρωση 10 αξιολογήσεων από την παρούσα Κυβέρνηση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η 14η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, στο τελευταίο έτος του μηχανισμού που αποφασίστηκε το 2018.

Οι σχετικές συζητήσεις προχωρούν ικανοποιητικά.

Αποτυπώνονται όμως, επίσης, σε σειρά οικονομικών δεικτών, όπως είναι η ισχυρή ανάκαμψη του 2021, η σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας, η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η ενίσχυση του τζίρου των επιχειρήσεων, η αύξηση των

καταθέσεων, και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Αναδεικνύονται στην αύξηση των επενδύσεων για έρευνα και τεχνολογία και των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην ελληνική παραγωγή, καθώς και στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις είναι το αποτέλεσμα της υπεύθυνης, σύγχρονης, μεταρρυθμιστικής και δυναμικής οικονομικής πολιτικής που, με συνέπεια και σταθερότητα, εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσα από μια χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση και μια διορατική εκδοτική στρατηγική.

Βεβαίως, η νέα, οξεία διεθνής κρίση που πλήττει την Ευρώπη, επισκιάζει αυτά τα αποτελέσματα και υπονομεύει τις θετικές προοπτικές.

Από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές, “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα, περιορίζει τζίρους, “φρενάρει” την αναπτυξιακή δυναμική.

Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται.

Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, οι συνέπειες της κρίσης, αλλά κυρίως η ίδια η κρίση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες προτάσεις, συμβάλλει, ενεργά, στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λύσεις για:

  • την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, περιορίζοντας στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις,
  • την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης,
  • την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών,
  • την ολοκλήρωση της διεθνούς συμφωνίας για τη φορολόγηση,
  • τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, αλλά και την ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή μετά το σοκ της πανδημίας.

Κανόνες που θα πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, την προστασία και ενθάρρυνση των δημόσιων επενδύσεων, τη διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

Υποστηρίζουμε κανόνες που ενισχύουν την εθνική ιδιοκτησία των σχεδίων δημοσιονομικής προσαρμογής, στα πλαίσια μιας μεσοπρόθεσμης προσέγγισης.

Επίσης, υποστηρίζουμε την δημιουργία μόνιμων δημοσιονομικών μηχανισμών σε επίπεδο Ένωσης.

Και προκρίνουμε την συμμετρική αντιμετώπιση θετικών και αρνητικών ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών, ως απαραίτητη για την ενίσχυση της πραγματικής σύγκλισης και ανθεκτικότητας της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, στον σχεδιασμό των δημοσιονομικών μας κανόνων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διαπιστωμένη ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα εργάζεται, σκληρά και συστηματικά, για να υπερβεί τις όποιες δυσκολίες.

Έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, με τον καλύτερο τρόπο, στις προκλήσεις της εποχής.

Ωστόσο, η συγκυρία που διανύουμε, είναι ιστορική.

Οι προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας απαιτούν ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις.

Λύσεις για το παρόν, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρινόμαστε σε αυτές, με γρήγορα αντανακλαστικά, έχοντας ως γνώμονα τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας και την κοινή μας στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ