Νέα
  • ΓΔ: 875.47 +1.82%
  • Τζίρος: 37,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Christian Kettel Thomsen-ΕτΕπ: Η κατάργηση του λιγνίτη θα πάρει περισσότερο χρόνο

Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη / Πηγή: Eurokinissi

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας στο ενεργειακό τοπίο βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου.

Όπως υπογράμμισε ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέβαλε δραματικά την κατάσταση της ενέργειας στην Ευρώπη. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να σπάσουν την αλληλεξάρτηση Ρωσίας - Ευρώπης, κάτι που έχει επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας.

Υποστήριξε πως ο στόχος της πλήρης απεξάρτησης από τη Ρωσία ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του Παρισιού για το 2050, εκτιμώντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ρίξουν τις τιμές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. «Βραχυπρόθεσμα όμως οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορυκτά καύσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες τους» είπε ο κ. Thomsen, προσθέτοντας ότι και στην Ελλάδα η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον δημοσιογράφο Χάρη Φλουδόπουλο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σημείωσε πως στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και βιομηχανία, λέγοντας ότι η EIB προτίθεται να χρηματοδοτήσει έργα για ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση των νησιών. Στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση του κτιριακού τομέα, να αναπτυχθούν περισσότερες ΑΠΕ και να βελτιωθεί η διασυνδεσιμότητα των υποδομών.

Επισήμανε πως η τράπεζα υποστηρίζει επενδύσεις και στο υδρογόνο, που έχει μεγάλες δυνατότητες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να αντικαταστήσει άλλες μορφές ενέργειας σε λιπάσματα, χημικά, βιομηχανία, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην αποθήκευση ενέργειας. Ο κ. Thomsen συμπλήρωσε ότι εξετάζεται η χρηματοδότηση έξυπνων μετρητών, ειδικά στα νησιά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ