Νέα
  • ΓΔ: 795.24 +2.02%
  • Τζίρος: 71,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Υψηλές τιμές για αρκετά χρόνια «βλέπει» η Morgan Stanley

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σήμερα, μετά από επτά ημέρες καθόδου.

Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου (TTF) αυξήθηκαν 2,7% στα 102,8 ευρώ η μεγαβατώρα, εν μέσω μείωσης των προμηθειών ρωσικού αερίου.

Οι παραγγελίες μειώθηκαν περίπου στο 68% της ποσότητας που η Gazprom μπορεί να προμηθεύσει μέσω των αγωγών, ενώ η ρωσική εταιρεία επανέλαβε ότι καλύπτει τα αιτήματα των πελατών της.

Morgan Stanley: Επασφάλιστρο κινδύνου 20-40% 

Σύμφωνα με αναλυτή της Morgan Stanley, οι βραχυπρόθεσμες τιμές TTF αντανακλούν ένα επασφάλιστρο 20-40% λόγω του κινδύνου διαταραχών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη θα αυξήσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν την παγκόσμια ζήτηση για αέριο και θα διατηρήσει, έτσι, τις τιμές σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια.

Η απειλή περικοπής των προμηθειών και οι προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να ψάχνουν σε όλο τον κόσμο για εναλλακτικές πηγές προμηθειών.

Η Ιταλία συμφώνησε χθες να αυξήσει τις εισαγωγές από την Αλγερία για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η οποία σήμερα καλύπτει το 40% της ζήτησης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η γαλλική Totalenergies και οι εταίροι της σχεδιάζουν να επεκτείνουν την εξαγωγική τους μονάδα στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ για να στέλνουν μεγαλύτερες ποσότητες LNG στην Ευρώπη.

Οι τιμές του ΤΤF παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες μετά την τεράστια μεταβλητότητα που έδειξαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν, ιδιαίτερα καθώς αυξάνεται η πίεση στην ΕΕ για ισχυρότερα μέτρα όσον αφορά τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ