Νέα
  • ΓΔ: 1017.7 -0.24%
  • Τζίρος: 68,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αμοιβαία κεφάλαια: Ξεπέρασαν τα 3 δις. οι εισροές κεφαλαίων στην διετία

Εισροές ύψους 42 εκατ. ευρώ κατέγραψαν κατά το α’ τρίμηνο 2022 τα αμοιβαία κεφάλαια συνεχίζοντας το ανοδικό σερί για 8ο συνεχιζόμενο τρίμηνο.  Οι συνολικές εισροές της τελευταίας 2ετίας (Απρίλιο 2020) στα αμοιβαία κεφάλαια ανέρχονται σε 3 δις. ευρώ.

Ωστόσο σε επίπεδο ενεργητικού παρατηρείται μείωση στο τέλος του α’ τριμήνου κατά 3,3% σε σχέση με το τέλος του 2021. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών των ομολογιακών και μετοχικών α/κ από τον Φεβρουάριο λόγω της υποχώρησης των αγορών. 

To συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδυτικών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης ακινήτων στο τέλος του α’ τριμήνου ανέρχονταν σε 22,4 δις. ευρώ αυξημένο κατά 0,88% σε σχέση με το αντίστοιχο της 31ης  Δεκεμβριου 2022.   

Υποχώρηση αποδόσεων αμοιβαίων κεφαλαίων λόγω πολέμου 

Στο μέτωπο των αποδόσεων, αυτές διαμορφώθηκαν αρνητικά σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες ακολουθώντας την αρνητική πορεία των διεθνών αγορών λόγω των γεωπολιτικών και στρατιωτικών εντάσεων.  

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι στην κατηγορία των Μετοχικών ΟΣΕΚΑ Ελλάδας οι 35 από τους 42 ΟΣΕΚΑ υπεραπόδοσαν σε σχέση με το Γ.Δ. του Χ.Α. -1,55%, με αποδόσεις που έφτασαν μέχρι +2,39%.

Στον κλάδο του Asset Management, το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων από μέλη της Ε.Θ.Ε. την 31.03.2022, κατέγραψε επίσης αύξηση στα ενεργητικά κατά 2,98% από την αρχή του έτους και διαμορφώθηκε σε 7.693 εκατ. ευρώ.  Στα μέλη της Ε.Θ.Ε. έχουν προστεθεί η KM cube Asset Management Α.Ε.Π.Ε.Υ. και η AssetWise Capital Management Α.Ε.Π.Ε.Υ. 

Το ενεργητικό των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.) όπου περιλαμβάνεται και η Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ., το οποίο διαχειρίζονται μέλη της Ε.Θ.Ε. ανέρχεται σε €303,7 εκ. Στα μέλη της Ε.Θ.Ε. που διαχειρίζονται Ο.Ε.Ε. έχουν προστεθεί η Elikonos Capital Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., η EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε. και η SouthBridge Advisors Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.

Στον κλάδο των Α.Ε.Ε.Α.Π., το σύνολο των επενδύσεων σε ακίνητα με 31.12.2021 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία), αυξήθηκε κατά 17,64% στα  3.609 εκατ. σε σχέση με την 30.12.2020. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ