Νέα
  • ΓΔ: 875.47 +1.82%
  • Τζίρος: 37,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Κίνα και στρατηγικά αποθέματα δημιουργούν ελπίδες συγκράτησης των τιμών

Πιο ισορροπημένη βλέπει την αγορά πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) λόγω της μείωσης της ζήτησης από την Κίνα και της αύξησης της προσφοράς με την αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματα.

Ο ΙΕΑ «έκοψε» την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση φέτος κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα μετά τα νέα lockdown που επέβαλε η Κίνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Βλέπουμε τώρα ότι οι οικονομικοί αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και προφανώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου. Η αγορά φαίνεται πιο ισορροπημένη», δήλωσε στέλεχος του Οργανισμού στην τηλεόραση του Bloomberg.

Οι προβλέψεις για το ρωσικό πετρέλαιο

Παράλληλα, ο ΙΕΑ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του για την έλλειψη ρωσικού πετρελαίου από την αγορά λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Όπως ανέφερε, η παραγωγή της Ρωσίας τον Μάιο μπορεί να είναι 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μικρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περίπου η μισή σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του. Ωστόσο, σημείωσε, ότι η απώλεια αυτή μπορεί να διπλασιασθεί τον Μάιο.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και οι τιμές υποχώρησαν στη συνέχεια, εξακολουθούν να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό.

Σήμερα το απόγευμα, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ διαμορφωνόταν πάνω από τα 106 δολάρια, με άνοδο 2% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, λόγω των δηλώσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενώ τα υποτονικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας και της Ιαπωνίας επηρέασαν στην αντίθετη κατεύθυνση την αγορά.

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, οι χώρες – μέλη του ΙΕΑ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν συνολικά 240 εκατ. βαρέλια το επόμενο εξάμηνο, ποσότητα – ρεκόρ.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

«Οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ εισβολής επίπεδα, αλλά παραμένουν ανησυχητικά υψηλές και συνιστούν σοβαρή απειλή για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε 99,4 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο την ημέρα φέτος, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.  

«Η ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να ανακάμπτει μετά τον κορονοϊό. Ο αεροπορικός κλάδος ανακάμπτει, υπάρχει μη ικανοποιημένη ζήτηση, επομένως αναμένουμε αύξηση», πρόσθεσε.

Ο ΙΕΑ σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ αρνήθηκαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, εν μέρει λόγω της πεποίθησής τους ότι δεν υπάρχει πραγματική έλλειψη στην αγορά και εν μέρει για να διατηρήσουν τον συνασπισμό του ΟΠΕΚ+, του οποίου ηγούνται μαζί με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ