Νέα
  • ΓΔ: 804.19 +1.40%
  • Τζίρος: 35,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη στρέφεται στην Αλγερία για προμήθειες - Τα προβλήματα

Ντράγκι - Τεμπούν
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, με τον πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελμαντίτ Τεμπούν

H προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει σε πλεονεκτική θέση την Αλγερία, μία χώρα με σημαντικά κοιτάσματα τόσο αερίου όσο και πετρελαίου. 

Θα μπορούσε να είναι χρυσή ευκαιρία για την αφρικανική χώρα να αυξήσει το μερίδιο της στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου σήμερα έχει την τρίτη θέση με 8%, μεγιστοποιώντας τις εξαγωγές ενέργειας και τα έσοδά της.

Η σημασία της Αλγερίας αναδείχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με την επίσκεψη στη χώρα του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, για να κλείσει συμφωνία για μεγαλύτερες προμήθειες, αλλά και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συζήτησε για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες και η εκτίναξη των τιμών του αερίου και του πετρελαίου αποτελούν μεγάλη ανάσα για την κυβέρνησή της , η οποία είδε τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της να «καίγονται» μετά την κατάρρευση των τιμών του αργού το 2014.

φυσικό αέριο

Περιορισμένες οι δυνατότητες για άμεση αύξηση της προσφοράς

Ενώ, όμως, η ζήτηση για το αέριο της διογκώνεται, η δυνατότητα που έχει η Αλγερία για άμεση αύξηση της προσφοράς της είναι περιορισμένη, σύμφωνα με ειδικούς στα θέματα ενέργειας. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ίδιους, στην έλλειψη επαρκών ξένων επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μεγάλες εφεδρείες.

Κατά την άποψη ορισμένων ειδικών, ο τομέας των υδρογονανθράκων της Αλγερίας ήταν συχνά πεδίο μάχης για τις φατρίες της ελίτ της χώρας που οδηγούσε σε συχνές αλλαγές των κανόνων.

Μεγάλες εταιρείες, όπως η Eni, η Total και άλλες έχουν επενδύσει στην Αλγερία, η οποία προμηθεύει με αέριο μέσω αγωγών την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Η Αλγερία έχασε μία ευκαιρία να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της. Αυτό οφείλεται στις χαμηλές επενδύσεις για πολλά χρόνια από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες λόγω του ιστορικού της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασής της και του γενικού λειτουργικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από τη γραφειοκρατία και τη βραδεία λήψη αποφάσεων», δήλωσε πολιτικός σύμβουλος.

Ερευνητής του Ινστιτούτου της Οξφόρδης για Ενεργειακές Μελέτες δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα η Αλγερία μπορεί να προσφέρει στην Ευρώπη μόνο λίγα επιπλέον δισ. κυβικά μέτρα αερίου».

Οι νέες συμφωνίες του Ντράγκι

Κατά την επίσκεψη του Ντράγκι, η ιταλική εταιρεία Eni και η αλγερινή Sonatrach υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η Αλγερία θα αυξήσει σταδιακά τις εξαγωγές της, οι οποίες θα φθάσουν τα 9 δισ. κυβικά μέτρα το 2023-24, επιπλέον των 21 δισ. κυβικών μέτρων που αγοράζει σήμερα η Ιταλία.

Οι κοινές επενδύσεις για νέο φυσικό αέριο θα μπορούσαν να είναι ελκυστικές στη νέα συγκυρία αλλά θα ήταν μία μακρά διαδικασία που μπορεί να μην ήταν συμβατή με τα σχέδια της Ευρώπης για την πράσινη μετάβαση.

Τα έσοδα της μεσογειακής χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου αυξήθηκαν το 2021 στα 35 δισ. δολάρια από 20 δισ. δολάρια το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα επιπλέον έσοδα επέτρεψαν στη χώρα να μην προσχωρήσει τα σχέδια για την επιβολή φορολογικών αυξήσεων και να θεσπίσουν ένα νέο επίδομα ανεργίας ύψους 90 ευρώ τον μήνα, όταν η ανεργία των νέων έφθασε στο 31,4% το 2020.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ