Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στο 5% το έλλειμμα του 2021 - Μικρότερο των προβλέψεων

ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΣΤΑΤ / Πηγή: Eurokinissi

Στο  5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 7% έκλεισε αυτό του 2021, διευκολύνοντας το οικονομικό επιτελείο στις κινήσεις του για να στηρίξει περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

To  μικρότερο έλλειμμα δίνει δημοσιονομικό αέρα στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε μια σειρά έξτρα μέτρα ,με βασικότερο μία παρέμβαση στην αγορά ενέργειας προκειμένου να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης υποχώρησε πέρυσι στο 7,4% του ΑΕΠ από 10,2% το 2020, το πρωτογενές έλλειμμα στο 5% από 7,2% του ΑΕΠ και το χρέος γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε σε 193,3% του ΑΕΠ από 206,3% ένα χρόνο πριν.

Το ΑΕΠ το 2021 εκτιμάται στα 182,83 δισ. ευρώ από 165,326 δισ. το 2020, χαμηλότερο σε σχέση με τα 183,250 το 2019.

Ερχεται νέα επιταγή ακρίβειας ή κάρτα τροφίμων

Ταυτόχρονα το  οικονομικό επιτελείο μελετά  τα σενάρια της καταβολής μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ ή εναλλακτικά  της χορήγησης μιας κάρτας τροφίμων στο πρότυπο της κάρτας καυσίμων για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πρόκειται για δύο στοχευμένα μέτρα που εντάσσονται στην φιλοσοφία της κυβέρνησης για μέτρα που  θα δώσουν μια σχετική ανάσα σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και αδυνατούν  να ανταπεξέρθουν στην αύξηση του κόστους ζωής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και των μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.  

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ