Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατεταμένη ακρίβεια έως τα μέσα του 2023 - Οι λόγοι που κρατούν τις τιμές στα ύψη

Οι ανατροπές στην οικονομία διαδέχονται η μία την άλλη. Άλλοτε οι ανατροπές είναι θετικές, όπως συνέβη το 2021 και άλλοτε αρνητικές όπως τώρα, που ενώ τα πάντα ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο οι εξελίξεις δεν ήταν οι αναμενόμενες με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και η κοινωνία να τρέχουν πίσω από αυτές, ευελπιστώντας σε κάτι καλύτερο.

Σε λίγες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της, αναφορικά με τις δικές της εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 2022, οι οποίες θα έχουν διαφοροποιηθεί επί τα χείρω, σε σχέση με αυτές που ήταν προ λίγων εβδομάδων.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν άριστα πως το κλίμα έχει χαλάσει, τόσο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και εξαιτίας της επίμονης ενεργειακής κρίσης. Αναλυτές μάλιστα σημειώνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάποια στιγμή και ελπίζουν αυτή να είναι σύντομα, θα τελειώσει με το άλφα ή τον βήτα τρόπο. Παράλληλα οι σχέσεις Ρωσίας με την Δύση, μπορεί να φτάσουν στο ορατό μέλλον στα επίπεδα που ήταν πριν, αλλά θα βρεθεί μία χρυσή τομή και θα επικρατήσει μία ισορροπία, έστω και αν αυτή είναι ισορροπία του τρόμου.

Δύσκολη άσκηση η μείωση των τιμών

Αντίθετα εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πάει πίσω την καταπολέμηση με ορθόδοξα μέσα του πληθωρισμού και της ακρίβειας που ταλανίζει όλες τις οικονομίες που πλανήτη και φέρνει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε πολλές περιπτώσεις είναι πραγματικές και όχι εικονικές, οπότε διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αρνητικό προς την κατεύθυνση αποκλιμάκωσης των τιμών. Κατά συνέπεια, όσο δεν αποκαθίσταται η ισορροπία στην αγορά με την ζήτηση να φτάνει στα ίδια επίπεδα με την προσφορά, τότε καμία απολύτως τιθάσευση του πληθωρισμού δεν μπορεί να έλθει.

Οι δυο λόγοι που δυσχεραίνουν την εξίσωση 

Η ακρίβεια, που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, δημιουργεί ένα μίγμα εξαιρετικό δύσκολο ως προς την επίλυσή του και αυτό διότι συνέβησαν δύο επιπλέον γεγονότα που επέτειναν την κατάσταση.

  1. Το πρώτο έχει να κάνει με την δυσκολία στην τροφοδοσία επιχειρήσεων που είχαν εμπορικές σχέσεις με Ουκρανία και Ρωσία για συγκεκριμένα αγαθά. Σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη αυτή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από άλλες αγορές και κατά συνέπεια το έλλειμμα αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις σε παραδόσεις τελικού προϊόντος με ότι αυτό σημαίνει.
  2. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιχειρήσεις, που έχουν μία συγκεκριμένη παραγωγή μπροστά στην ανάγκη να διατηρήσουν την υγιή χρηματοοικονομική τους διάρθρωση αναγκάστηκαν να κόψουν γραμμές παραγωγής ή να περικόψουν το ύψος της παραγωγής ώστε να ελέγξουν το ενεργειακό τους κόστος.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα κοκτέιλ οικονομικής κρίσης ανατροφοδοτούμενο, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα καθυστερήσει πολύ να επιλυθεί και σίγουρα, χρονικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από τα μέσα του 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ