Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Σκέψεις για κουπόνι έως 200 ευρώ για αγορά τροφίμων

Τη συνέχιση της στήριξης των νοικοκυριών σχεδιάζει η κυβέρνηση και τα ευχάριστα από τους οικονομικούς δείκτες (μικρότερο των προβλέψεων πρωτογενές έλλειμμα 5%), διευκολύνει το πλάνο της. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών με μια νέα επιταγή ακρίβεια ύψους 200 ευρώ ή εναλλακτικά τη χορήγηση μιας κάρτας τροφίμων.

Το κύμα ακρίβειας έχει «πνίξει» τα νοικοκυριά γεγονός που προβληματίζει έντονα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. To  μικρότερο έλλειμμα δίνει δημοσιονομικό αέρα στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να προχωρήσει σε μια σειρά έξτρα μέτρα ,με βασικότερο μία παρέμβαση στην αγορά ενέργειας προκειμένου να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Ταυτόχρονα στο ΥΠΟΙΚ, μελετούν τα σενάρια της καταβολής μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ ή εναλλακτικά  της χορήγησης ενός κουπονιού τροφίμων, στο πρότυπο της κάρτας καυσίμων για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το «έκτακτο επίδομα» θα έρθει να ενισχύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους από τις αυξήσεις στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς

Πρόκειται για δύο στοχευμένα μέτρα που εντάσσονται στην φιλοσοφία της κυβέρνησης για μέτρα που  θα δώσουν μια σχετική ανάσα σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και αδυνατούν  να ανταπεξέρθουν στην αύξηση του κόστους ζωής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και των μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.  

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Η φόρμουλα δεν έχει ακόμη κλειδώσει και δεν είναι καθαρό αν η ενίσχυση θα είναι άπαξ ή θα χρειαστεί να επαναληφθεί – π.χ. μήνα, μήνα – για μια περίοδο κατά την οποία θα διαρκεί η κορύφωση της κρίσης πληθωρισμού.

Το πιθανότερο πάντως είναι να υπάρξει μια εφάπαξ ενίσχυση one off, η οποία θα έρθει να καλύψει μέρος του κόστους που κλήθηκαν και θα έχουν κληθεί μέχρι τότε να διαχειριστούν τα νοικοκυριά σε περιβάλλον ακρίβειας. Η εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση θα δοθεί - εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο - σε κάθε περίπτωση με κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά και θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ