Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πασχαλινό δώρο προς το ΧΑ η αναβάθμιση από τον S&P - Ράλι του ΓΔ προς τις 1.000 μονάδες

Αυτή την φορά η S&P  ήταν συνεπής με το ραντεβού της με την ελληνική οικονομία. Μετά από δύο αναβολές, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιόλογησης της ελληνικής οικονομίας (και μαζί και των ελληνικών τραπεζών) κατά μία βαθμίδα την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για μία ακόμη ανοδική αξιολόγηση πιθανότατα στο Δ' τρίμηνο του 2022 ή στις αρχές 2023 προκειμένου να είναι έτοιμη η ελληνική οικονομία να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία περίοδο.

Η αξιολόγηση της  πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ανέβηκε από την  βαθμίδα ΒΒ σε ΒΒ+, με σταθερό outlook. 

S&P
AP images

Σπριντ 6,7% από τις αρχές Απριλίου 

Το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά πολλοί ξένοι επενδυτές περίμεναν την αναβάθμιση της Μ. Παρασκευής, γι' αυτό και είχαν σπεύσει να τοποθετηθούν σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που θα ευνοούνταν από την εξέλιξη αυτή.  

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στις τρεις συνεδριάσεις της Μεγ. Εβδομάδας σε περίπου 102 εκατ. ευρώ όταν μία εβδομάδα πριν ή μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν 77 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε στις ίδιες συνεδριάσεις κατά 3,34%. Από την αρχή του Απριλίου 2022 έχει σωρευτικά αυξηθεί κατά 6,7%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος σε όλα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια για το συγκεκριμένο διάστημα. 

Άλμα 7,8% στον τραπεζικό δείκτη 

Η στροφή προς τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του FTSE Large Cap ήταν εντονότατη την Μεγάλη Εβδομάδα, προεξοφλώντας (ή και ενδεχομένως γνωρίζοντας) την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Ο δείκτης FTSE Large Cap 25 αυξήθηκε κατά 3,81%. Ο τραπεζικός δείκτης που «έσυρε τον χορό» της ανόδου αυξήθηκε στις τρεις συνεδριάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας κατά 7,8% και ουσιαστικά δρομολόγησε την άνοδο του Γενικού Δείκτη προς τις 950 μονάδες. 

Σε τροχιά ανόδου ενέργεια, ακίνητα, υποδομές, τεχνολογία

Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, ιδιαίτερα ευνοημένες ήταν μετοχές που ενδέχεται να αυξήσουν και την παρουσία τους στον δείκτη MSCI Greece όπως η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου η οποία έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά και μάλιστα με πρωτοφανείς όγκους συναλλαγών, όπως επίσης και μετοχές που ανήκουν σε κλάδους που επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό όπως τα ακίνητα και οι υποδομές.

Ιδιαίτερη όμως άνοδο έχουν οι μετοχές τεχνολογίας οι οποίες εναλλάσονται στο «τρενάκι της ανόδου» εξαιτίας της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα Greece 2.0. Τέλος, οι επενδυτές εστιάζουν και στις μετοχές τουρισμού και μεταφορών καθώς εκτιμάται ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι ιδιαίτερα καλό. 

Βλέπει τις 1.000 μονάδες ο ΓΔ 

Η μεταπασχαλινή εβδομάδα ξεκινά την Τρίτη του Πάσχα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι εξελίξεις θα επηρεαστούν και πάλι από την Ουκρανία, τις εκλογές στη Γαλλία (αν και τα χρηματιστήρια έχουν προεξοφλήσει νίκη Μακρόν) και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε Αμερική και Ευρώπη.  

Αν δεχθούμε ότι η αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από τον οίκο S&P είχε προεξοφληθεί την προηγούμενη εβδομάδα από τα μεγάλα ξένα funds, ίσως υπάρξει μία εικόνα σταθεροποίησης την επόμενη εβδομάδα.

Όμως εάν εστιάσει κανείς στις προοπτικές που δημιουργεί η αξιολόγηση αυτή για τα ελληνικά ομόλογα, τις ελληνικές τράπεζες κατ' αρχήν αλλά και για την επιχειρηματική κοινότητα ευρύτερα, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει συνέχεια στο χρηματιστηριακό ράλι προς τις 1.000 μονάδες.

Εαν δεχθούμε ότι θα ξεκινήσει και η διανομή μερισμάτων από τον Μάιο, τότε οι προοπτικές για επιστροφή του Γεν. Δείκτη  πάνω από τις 970 μονάδες (έφτασε εκεί τον Φεβρουάριο) είναι αισθητά αυξημένες.   

Εν αναμονή νέας έκδοσης ομολογου 

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμό για την έκδοση κάποιου νέου κρατικού ομολόγου μέσα στο Β' τρίμηνο του 2022. Μία εξέλιξη που μάλλον είχε καθυστερήσει λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της εκτίναξης των επιτοκίων.

Με την αναβάθμιση της αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος και στους άλλους οίκους που είχαν καθυστερήσει  την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να κάνουν μία θετική αξιολόγηση. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ