Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε εξέλιξη 20 διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για αυτοκινητόδρομους, ύδρευση, κτίρια

Πηγή: Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Είκοσι μεγάλα έργα ΣΔΙΤ προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, φιλοδοξώντας να δώσει ώθηση στις κατασκευές της χώρας, κυρίως όμως να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες υποδομές.

Τα έργα αυτά συγκεκριμενοποιήθηκαν πρόσφατα από τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, σε συνέντευξη που έδωσε, λέγοντας πως «μετά από 17 χρόνια λειτουργίας αποδείχθηκε ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό και απολύτως επιτυχημένο ρυθμιστικό πλαίσιο».

Τα έργα αυτά αναπτύσσουν περαιτέρω: το οδικό δίκτυο, τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης σε περιοχές με έντονο πρόβλημα όπως στη Θεσσαλία και την Κέρκυρα, δημιουργούν νέες δομές δημόσιων κτιρίων για δικαστικά και αστυνομικά μέγαρα, περιφερειακά κέντρα και σχολεία. Επιπλέον περιλαμβάνονται και δύο ΣΔΙΤ υπηρεσιών στις συγκοινωνίες.

Πώς όμως προχωρούν αυτοί οι μεγάλοι διαγωνισμοί; Ποια είναι η πορεία τους μέχρι σήμερα και πώς αναμένεται να προχωρήσουν;

Οδικά έργα

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε πέντε μεγάλους διαγωνισμούς για οδικά έργα με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ. Πιο προχωρημένα είναι τα έργα για το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, καθώς έχουμε ως μειοδότη το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Μειοδότη έχουμε και για το έργο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, που είναι το σχήμα ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Προσφορά έχουμε και στο τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη (ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ) και αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Εντός του έτους περιμένουμε την έναρξη δύο ακόμα διαγωνισμών οδικών έργων που αφορούν τους άξονες Δράμα-Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη-Έδεσσα. Τα δύο αυτά είναι στη σειρά για να εγκριθούν από τη Διυπουργική Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα ωριμάζουν μελετητικά.

Κτιριακά έργα

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε συνολικά οκτώ έργα. Από αυτά, τα πέντε είναι σε φάση διαγωνισμού και τα άλλα τρία σε διαδικασία έναρξης διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, σε διαγωνιστική διαδικασία είναι η πρώτη ομάδα Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στην πρώτη φάση και σύντομα αναμένεται να περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Το ίδιο ισχύει και για τον διπλό διαγωνισμό για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα (ένα σε κάθε Περιφέρεια) και για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία. Στη β' φάση έχει περάσει ο διαγωνισμός για το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς με συνολικά 4 σχήματα (ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ INTRAKAT–REDEX, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ–DIMAND).

Σε διαδικασία έναρξης διαγωνισμού βρίσκονται οι υπόλοιποι δύο διαγωνισμοί για τα Δικαστικά Μέγαρα σε Θεσσαλία και Κρήτη αλλά και τα πέντε Αστυνομικά Μέγαρα (Πάτρα, Καρδίτσα, Βέροια, Λευκάδα και Αλεξανδρούπολη).

Υδροδοτικά έργα

Σημαντικά είναι και τα υδροδοτικά έργα τα οποία προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ. Από τα συνολικά πέντε έργα, τα δύο είναι σε φάση διαγωνισμού. Το πρώτο αφορά στο Φράγμα Χαβρία όπου βρισκόμαστε στη β' φάση του διαγωνισμού με τρεις διεκδικητές: ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Ένωση Εταιρειών INTRAKAT– SUEZ– ΕΥΑΘ, και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Το δεύτερο αφορά στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής με τον διαγωνισμό να είναι σε εξέλιξη και εδώ στη β' φάση με δύο σχήματα να διεκδικούν το έργο και είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ–ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΗΛΕΚΤΩΡ -ΑΚΤΩΡ.

Ακόμα, τρεις διαγωνισμοί είναι στη σειρά για να ξεκινήσουν. Αφορά στο Φράγμα Ενιπέα στα Φάρσαλα, στο Φράγμα Ταυρωνίτη στα Χανιά, αλλά και την ύδρευση της Κέρκυρας, έργα πολύ σημαντικά και για τις τρεις περιοχές.

ΣΔΙΤ υπηρεσιών

Εδώ έχουμε ακόμα δύο ΣΔΙΤ που συνδέονται με συγκοινωνιακά έργα. Το πρώτο είναι το έργο Λειτουργίας & Συντήρησης του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας διαγωνισμού. Το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και θα αποτελέσει ένα σημαντικό crash test για το ενδιαφέρον επενδυτών σε ένα τέτοιο έργο.

Τέλος, έχουμε και τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, ο οποίος αναμένεται και αυτός να ξεκινήσει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ