Νέα
  • ΓΔ: 898.63 -0.74%
  • Τζίρος: 96,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πέφτει ζεστό χρήμα 2 δισ. στην αγορά - Αποζημιώσεις ενοικίων, κρατικά δάνεια, επίδομα θέρμανσης

Ρευστότητα
Πηγή: Eurokinissi

Η αρχή έγινε με την καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν πληρωμές για τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής και του επιδόματος θέρμανσης.

Κατά την καταβολή του πρώτου γύρου πληρωμών ενοικίων, συνολικού ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, αποζημιώθηκαν 137.049 ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα συνεχιστούν οι πληρωμές σε δόσεις ενώ όσοι ιδιοκτήτες δεν πήραν αποζημίωση λόγω λάθους στο ΙΒΑΝ θα λάβουν σχετικό email προκειμένου να μεταβούν στο σύστημα του TAXISNET και να καταχωρήσουν το IBAN.

Yπενθυμίζεται ότι έως τις 29 Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου - Αυγούστου 2020. Μόνο όσοι διορθώσουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει θα αποζημιωθούν για το 30% των «κουρεμένων» ενοικίων. Θα ακολουθήσουν σταδιακά και σε δόσεις  οι πληρωμές των  ενοικίων του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Το επόμενο διάστημα ακολουθούν:

  • Η πληρωμή της κρατικής επιχορήγησης μέσω του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η πλατφόρμα έκλεισε χθες με 732.000 αιτήσεις να έχουν υποβληθεί μέχρι αργά το βράδυ. Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον και χωρίς να αλλάζει το κονδύλι που θα διατεθεί, θα γίνει συμψηφισμός με τις επιχορηγήσεις του τέταρτου κύκλου στον οποίο διατέθηκαν 2,2 δισ. ευρώ. Τα ποσά που θα προκύψουν  τον νέο αλγόριθμο θα είναι πολύ μικρότερα για τους περισσότερους, αφού θα αφαιρούνται και όσα πήραν ήδη αλλά το 50% δεν θα επιστραφεί. Αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα ανοίγει το δρόμο των πληρωμών την ερχόμενη εβδομάδα.
     
  • Οι πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους θα ξεκινήσουν προς το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Τα ποσά θα καταβληθούν σε δύο δόσεις ως εξής:

Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Εως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

Συνολικά υπέβαλαν αίτηση 692.879 καταναλωτές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ