Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ο τομέας υπηρεσιών έδωσε ώθηση στην οικονομία τον Απρίλιο

H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Απρίλιο καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών επωφελήθηκε από την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό, αντισταθμίζοντας την ανάσχεση της μεταποιητικής παραγωγής, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 55,8 μονάδες από 54,9 τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

Εκπληκτική η ανθεκτικότητα του τομέα υπηρεσιών 

«Η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε εκπληκτική ανθεκτικότητα στον πόλεμο στην Ουκρανία, χάρη σε μία νέα έκρηξη δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών καθώς τα περιοριστικά μέτρα για το κορονοϊό χαλάρωσαν περαιτέρω στη διάρκεια του Απριλίου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

Ωστόσο, πρόσθεσε, παραμένει ασαφές αν ο τομέας υπηρεσιών μπορεί να διατηρήσει την ανάπτυξη αυτή μόλις υποχωρήσει η αρχική ανάκαμψη από τη μείωση των περιορισμών, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη αύξηση των τιμών.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών έκανε άλμα στις 57,7 μονάδες από 55,6 τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Αντίθετα, ο PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στις 55,5 μονάδες, που είναι χαμηλό επίπεδο 15 μηνών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Με τους περιορισμούς για την εξάπλωση της COVID-19 να μειώνονται και τη ζωή να επανέρχεται σε κάποιας μορφής κανονικότητα, η αισιοδοξία βελτιώθηκε και ο δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών αυξήθηκε στις 62,3 από 60,8 μονάδες.

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές

Οι εταιρείες, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος, μέρος του οποίου μετακυλίουν στους καταναλωτές, με τον σύνθετο δείκτη παραγωγής να αυξάνεται στις 68,5 από 65,7 μονάδες, στο με διαφορά υψηλότερο επίπεδο από το 2002 που άρχισε η συλλογή των στοιχείων από την S&P Global.

To γεγονός αυτό είναι πιθανό να αυξήσει τα στοιχήματα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει την πολιτική της καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.

«Ο συνδυασμός ενός ισχυρότερου προφίλ ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο και μίας σταθερής επιτάχυνσης του πληθωρισμού που δείχνουν οι έρευνες θα ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τη συνεδρίαση του Ιουλίου», σημείωσε ο Γουίλιαμσον.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ