Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ: Βάζει «πάγο» στα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων της ΕΚΤ

Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ / Πηγή: AP Photos

H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων στην ΕΚΤ που διεκδικούν αύξηση των μισθών τους στο ύψος του πληθωρισμού, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποια προσαρμογή τους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σε επιστολή της προς τους εργαζόμενους την περασμένη Πέμπτη, 5 Μαΐου, η οποία είναι σε γνώση του Bloomberg, η Λαγκάρντ ανέφερε πως κατανοεί την απογοήτευσή τους για την αύξηση των μισθών τους φέτος – κατά 1,48% από τον Ιανουάριο – αλλά τάχθηκε κατά της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής τους και τόνισε ότι πρέπει να είναι «λογικές».

«Μία τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών δεν είναι επιθυμητή ούτε την επιδιώκουμε», σημείωσε, αναφερόμενη στα επιχειρήματα του συνδικάτου των εργαζομένων για τη σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό.

Κατά τη σύνδεσης των μισθολογικών αυξήσεων με τον πληθωρισμό 

Ούτως ή άλλως, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι οι μισθοί στην Ευρωζώνη δεν πρέπει να αυξηθούν στο ύψος του πληθωρισμού, όπως συνέβαινε πριν από δεκαετίες.

Κατά τη συζήτηση της Λαγκάρντ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τον Οκτώβριο «υπενθυμίστηκε ότι η εμπειρία του στασιμοπληθωρισμού τη δεκαετία του 1970 συνέβη σε διαφορετικό περιβάλλον, όπου η τιμαριθμική αναπροσαρμογή επέτρεπε στους μισθούς να αντιδρούν στις τιμές της ενέργειας και έτσι διατηρήθηκαν για μεγάλο διάστημα η στασιμότητα της οικονομίας και ο πληθωρισμός».

«Κατανοώ ότι το ποσοστό (της μισθολογικής αύξησης 1,48%) έχει απογοητεύσει πολλούς από εσάς λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Κατανοούμε γιατί ο πληθωρισμός είναι πηγή ανησυχίας για πολλούς από εσάς, όπως είναι για πολύ κόσμο εκτός της ΕΚΤ», ανέφερε στην επιστολή της μέσω e-mail. 

Στο 7,5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη 

O πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον  Απρίλιο στο επίπεδο – ρεκόρ 7,5%, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

Το συνδικάτο πιέζει για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο καθορίζονται οι μισθολογικές αυξήσεις και ειδικότερα για τη σύνδεσή τους με τον πληθωρισμό στη Γερμανία – όπου είναι η έδρα της ΕΚΤ – ή στην Ευρωζώνη.

Σήμερα, οι αυξήσεις μισθών προκύπτουν με μία μεθοδολογία, η οποία βασίζεται στη μεταβολή τους από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το σύστημα αυτό ισχύει και για το 2023, με τη Λαγκάρντ να σημειώνει ότι στη διάρκεια του έτους αυτού μπορεί να ξεκινήσει μία συζήτηση για ενδεχόμενες αλλαγές. «Μία σταθερή, αξιόπιστη μεθοδολογία δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά λογικές προσαρμογές μπορούν να και θα συζητηθούν», σύμφωνα με τη Λαγκάρντ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ