Νέα
  • ΓΔ: 783.74 -2.78%
  • Τζίρος: 53,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πόρισμα ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος

ενέργεια
Πηγή: Pexels

Περίπου στα 600 εκατ. ευρώ τοποθετεί το πολυαναμένο πόρισμα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) τα καθαρά υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει παραδοθεί και επισήμως στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο έλεγχος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κάλυψε όλη την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022, ενώ αναμένεται νέος έλεγχος για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. 

Από τον Ιούλιο και έπειτα θα ενεργοποιηθεί το πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, μηχανισμός ο οποίος και θα αποκλείσει τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων, όπως είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση του σχεδίου ξεφουσκώματος των λογαριασμών.

Εξτρα δεξαμενή για το σχέδιο αποκλιμάκωσης λογαριασμών

Το ύψος του φόρου των υπερκερδών των παραγωγών δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Το ποσό που θα προκύψει, θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί μέρος των επιδοτήσεων Μαίου και Ιουνίου, μέτρο που φτάνει συνολικά τα 900 εκατ. ευρώ και ένα κομμάτι του σχεδίου μείωσης του χονδρεμπορικού κόστους που περιλαμβάνει μαζί με το πλαφόν, τη συνέχιση των επιδοτήσεων ώστε να συγκρατείται η λιανική τιμή σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης (0,15-0,16€/kWH).

Το κόστος αυτής της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο του έτους όπως ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από το φόρο στα υπερκέρδη και από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τις επόμενες εβδομάδες ο μηχανισμός φορολόγησης των υπερκερδών

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να φέρει διάταξη που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθεί το 90% των υπερκερδών των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η διάταξη θα κατέβει σε τροπολογία σε ένα από Σ/Ν που θα κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. 

Οπως αποκάλυψε νωρίτερα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι στο ποσό που θα αποσαφηνιστεί θα υπάρξει ένα έκτακτο τέλος, ένας έκτακτος φόρος 90% και τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν την χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας. Διευκρινήσεις για το πόρισμα της ΡΑΕ θα δοθούν από το αρμόδιο υπουργείο το επόμενο διάστημα».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργος Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος δήλωσε πως «μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επανέλθει κεντρικά με τα συμπεράσματά της, καθως της έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και τι ακριβώς έχει συμβεί με τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος».

Ανέφερε ότι τρεις πηγές θα συμβάλλουν στην στήριξη των καταναλωτών: ο κρατικός προυπολογισμός, τα έσοδα απο το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τα έσοδα από το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ