Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

DBRS: Κίνδυνοι για τo ελληνικό χρέος λόγω του πολέμου

H δημοσιονομική πειθαρχία και η διατήρηση της ανάπτυξης θα είναι τα «κλειδιά» για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αναφέρει σε έκθεσή του ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

O οίκος σημειώνει ότι βλέπει θετικά τη δέσμευση της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά τονίζει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πρόσθετη αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις.

Μία μεγαλύτερης διάρκειας επίπτωση στις τιμές των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης. Πρόσθετα μέτρα μπορεί να χρειαστούν για την άμβλυνση του αντίκτυπου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μία παρατεταμένη ή ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να εντείνει τις υφιστάμενες επιπτώσεις της πανδημίας, να καταλήξει σε πιο αδύναμη ανάπτυξη και να καθυστερήσει περαιτέρω την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών», αναφέρει η έκθεση.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης

  • Ο DBRS βλέπει θετικά τη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά σημειώνει την αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις.
  • Μελλοντικά, η μείωση του χρέους θα στηριχθεί από το χαμηλό κόστος δανεισμού και άλλους δύο παράγοντες: την ικανότητα της Ελλάδας να επανέλθει και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα και την επίτευξη ισχυρών ονομαστικών ρυθμών ανάπτυξης.
  • Ο αντίκτυπος των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων και η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές.

«Οι αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία αναδεικνύουν ξανά τη σημασία ενίσχυσης των βασικών οικονομικών μεγεθών, αύξησης της οικονομικής διαφοροποίησης και διατήρησης των δημοσιονομικών μαξιλαριών που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη δυνατότητα της οικονομίας να αντιμετωπίσει τα απρόσμενα οικονομικά σοκ», δήλωσε η Assistant Vice President του οίκου, Σπυριδούλα Τζήμα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ