Νέα
  • ΓΔ: 1043.14 +1.20%
  • Τζίρος: 34,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Εκτίναξη των τιμών μετά τις ρωσικές κυρώσεις σε γερμανικές εταιρείες

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε χθες βράδυ η Μόσχα κατά μεγάλων γερμανικών εταιρειών φυσικού αερίου, που ανήκαν στην Gazpom αλλά αγοράστηκαν από το Βερολίνο, σε συνδυασμό με τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου από έναν από τους δύο βασικούς αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία, προκάλεσαν ανησυχία στους traders και μεγάλη άνοδο των τιμών στην Ευρώπη.

Η τιμή αναφοράς των συμβολαίων παράδοσης Ιουνίου στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF) εκτινάχθηκε πάνω από 12% στα 106 ευρώ η μεγαβατώρα από περίπου 90 ευρώ που είχε υποχωρήσει στις αρχές της εβδομάδας.

Το Κρεμλίνο επέβαλε κυρώσεις στην Gazprom Germania, έναν όμιλο εταιρειών που προηγουμένως ανήκε στη ρωσική Gazprom, τον οποίο εξαγόρασε η Γερμανία τον περασμένο μήνα.

Tι προβλέπουν οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις απαγορεύουν σε ρωσικούς φορείς να πωλούν φυσικό αέριο ή να κάνουν συναλλαγές με μία σειρά εταιρειών της Gazprom Germania.

Μία από τις θυγατρικές της, η Astora, είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους υπόγειων αποθηκών αερίου. Στο στόχαστρο των κυρώσεων έχουν τεθεί και οι εταιρείες διανομής αερίου στη Γερμανία Wingas, WIEH και WIEE, οι οποίες έχουν σημαντικές συναλλαγές με την Gazprom.

H γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι κυρώσεις αυτές στην προσφορά αερίου. Σύμβουλος για θέματα αερίου στην εσθονική εταιρεία Balesene δήλωσε ότι η Ρωσία «αύξησε το επίπεδο της αβεβαιότητας για τους Ευρωπαίους αγοραστές και καταναλωτές».

Η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις και στην πολωνική εταιρεία, στην οποία ανήκει το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. 

Ανησυχία και για τη ροή αερίου μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές κυρώσεις ανακοινώθηκαν μία ημέρα μετά τη δήλωση του Ουκρανού διαχειριστή φυσικού αερίου ότι σταματά τη ροή ρωσικού αερίου μέσω ενός από τους δύο βασικούς αγωγούς αερίου για την προμήθεια της Ευρώπης.

Οι traders στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου εστίαζαν από εβδομάδες σε έναν νέο μηχανισμό πληρωμών του αερίου σε ρούβλια, τον οποίο είχε ζητήσει η Ρωσία, που οδήγησε στο κλείσιμο της στρόφιγγας για την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες δεν συμμορφώθηκαν με αυτόν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ