Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταιγίδα στις αγορές: Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου - Βουτιά για τα χρηματιστήρια

Traders στη Wall Street
Traders στη Wall Street / Πηγή: ΑΡ

Καταιγίδα στις αγορές προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς από τη μία πλευρά αναζωπυρώνεται η κρίση αναφορικά με το φυσικό αέριο και από την άλλη ο υψηλός πληθωρισμός και οι ανησυχίες για μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων δημιουργούν πτωτικό σπιράλ για τις τιμές των μετοχών.

Πριν κοπάσει η αναταραχή που προκλήθηκε από το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον νέο τρόπο πληρωμής του ρωσικού αερίου σε ρούβλια, το τελευταίο διήμερο προέκυψαν δύο νέες εξελίξεις που αναστατώνουν την αγορά αερίου στην Ευρώπη, εκτινάσσοντας τις τιμές του στα ύψη.

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Ιουνίου (TTF) εκτοξεύθηκε στις 14.30 κοντά στα 115 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις 15.30 διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τα 110 ευρώ και στις 17.30 στα 103 ευρώ, με αύξηση 10% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. 

Νέα μείωση 30% της ροής αερίου μέσω της Ουκρανίας

Το βράδυ της Τρίτης, ο ουκρανικός διαχειρστής φυσικού αερίου προανήγγειλε τη διακοπή, από το πρωί της Τετάρτης, της ροής ρωσικού αερίου που διέρχεται με αγωγό μέσω του κόμβου της Σοχρανίβκα, επειδή βρίσκεται σε περιοχή του Λουχάνκ που ελέγχεται από ρωσικές δυνάμεις.

Πράγματι, χθες το πρωί διακόπηκε η ροή από τον κόμβο αυτό, με αποτέλεσμα η συνολική παροχή αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας να μειωθεί κατά 18% σε σχέση με την Τρίτη, παρά την αύξηση της ροής από τον κόμβο της Σούτζα που είναι ο δεύτερος βασικός κόμβος στην Ουκρανία για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου.

Σήμερα, η μείωση στις ροές αερίου μειώθηκε πάλι και μάλιστα με υψηλότερο ρυθμό, σχεδόν 30%, σε σχέση με τα επίπεδα της Τετάρτης, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom.

Ειδικότερα, περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα μέσω του κόμβου της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες.

Αντίστοιχη, αν και όχι ακριβώς η ίδια, είναι η μείωση και σύμφωνα με τον Ουκρανό διαχειριστή, ο οποίος αναφέρθηκε σε ροή 53 εκατ. κ.μ. έναντι 73 εκατ. κ.μ. την Τετάρτη.

Ο Ουκρανός διαχειριστής είχε δηλώσει ότι μπορεί το αέριο που θα περνούσε από τον κόμβο της Σοχρανίβκα να διοχετευθεί σε αυτόν της Σούτζα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Από την πλευρά της, η Gazprom δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για τεχνικούς λόγους, αν και χθες υπήρξε αύξηση 12% των ροών μέσω της Σούτζα.

Oι ρωσικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες αερίου

Χθες το βράδυ, η Ρωσία ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στην Gazprom Germania, έναν όμιλο εταιρειών που προηγουμένως ανήκε στη ρωσική Gazprom, τον οποίο κρατικοποίησε η Γερμανία τον περασμένο μήνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στην πολωνική εταιρεία, στην οποία ανήκει το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Με τις κυρώσεις αυτές απαγορεύεται σε ρωσικούς φορείς να πωλούν φυσικό αέριο ή να κάνουν συναλλαγές με μία σειρά εταιρειών της Gazprom Germania.

Μία από τις θυγατρικές της, η Astora, είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες υπόγειων αποθηκών αερίου. Στο στόχαστρο των κυρώσεων έχουν μπει και οι εταιρείες διανομής αερίου στη Γερμανία Wingas, WIEH και WIEE, οι οποίες έχουν σημαντικές συναλλαγές με την Gazprom.

Παράλληλα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Ρωσία. 

Κρίση βλέπει ο Χάμπεκ αλλά δεν αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι «η κατάσταση εξελίσσεται σε κρίση», προσθέτοντας ότι φαίνεται να πραγματοποιείται η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο ως όπλο.

Ο Χάμπεκ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία διέκοψε την παροχή αερίου στη Gazprom Germania, καθησυχάζοντας ότι η τελευταία μπορεί να προμηθευτεί αέριο από την αγορά.

«Η Gazprom και οι θυγατρικές της επηρεάζονται. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες θυγατρικές της δεν παίρνουν πλέον ρωσικό αέριο. Η αγορά, όμως, προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. (Οι εταιρείες αυτές) παίρνουν αέριο από την αγορά», είπε ο Γερμανός υπουργός.

«Στις 11 Μαΐου, ενημερωθήκαμε ότι η Ρωσία επιβάλλει κυρώσεις σε 31 ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας, στοχοποιώντας διαχειριστές αποθηκευτικών χώρων και συναλλαγών, περιλαμβανομένης της Gazprom Germania, αν και εξαίρεσε τους διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς», σημείωσε.

Ο Χάμπεκ είπε ότι το Βερολίνο δεν θα αυξήσει το επίπεδο συναγερμού, στο πλαίσιο του μηχανισμού κρίσης που έχει δημιουργήσει από καιρό, παρά την απώλεια περίπου 10 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως μετά τις ρωσικές κυρώσεις, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Οι πληρωμές σε ρούβλια

Η αγορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδηγείται έτσι σε νέα κρίση, ενώ διαφαινόταν εκτόνωση της αναταραχής σχετικά με τις πληρωμές αερίου σε ρούβλια.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για να γίνει η πληρωμή με το άνοιγμα λογαριασμών στη Gazprom, ενώ και το Bloomberg μετέδωσε σήμερα ότι περίπου 20 εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει λεπτομερείς κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπ πληρωμής του ρωσικού αερίου. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κομισιόν μελετά τις πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του διατάγματος που έστειλε η Gazprom με επιστολή της στους πελάτες της.

Η αύξηση των επιτοκίων βυθίζει τις μετοχές 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διατηρεί παράλληλα σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών τον πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με τις κεντρικές τράπεζες να προαναγγέλλουν σε καθημερινή βάση αυξήσεις των επιτοκίων τους, οι οποίες βέβαια θα πλήξουν την ανάπτυξη.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο, με τη Fed να έχει αυξήσει τα βασικό επιτόκιό της στο 0,75% έως 1% και να έχει προαναγγείλει και άλλες αυξήσεις έως το τέλος του έτους, με την αγορά να προεξοφλεί ότι το επιτόκιο θα ξεπεράσει το 3% στο τέλος του 2022.

Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προανήγγειλε, μέσω της επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια. Η αγορά αναμένει μία αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας καθώς και δύο ακόμη αντίστοιχες αυξήσεις έως το τέλος του έτους.

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό, βουλιάζουν τις μετοχές, με τα διεθνή χρηματιστήρια να υποχωρούν σήμερα σε χαμηλό επίπεδο 1,5 έτους.

Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν απώλειες πάνω από 2% στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχωρεί σχεδόν 20% από την αρχή του έτους.

Ο Nasdaq υποχωρεί σχεδόν 8% τον Μάιο και πάνω από 25% από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,5% σήμερα και καταγράφει απώλειες πάνω από 30% φέτος.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD να διογκώνει την αναταραχή καθώς και τις πωλήσεις του bitcoin και του ether που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα. Το Bitcoin υποχώρησε σήμερα έως τα 26.000 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ