Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: «Ψαλιδίζει» στο 2,7% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψαλιδίζει σημαντικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος, ενώ σχεδόν διπλασιάζει αυτή για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το προσχέδιο με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί 2,7% φέτος και 2,3% το 2023 έναντι 4% και 2,7% που εκτιμούσε τον Φεβρουάριο, λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για τον πληθωρισμό, η Κομισιόν προβλέπει ότι θα ανέλθει φέτος στο 6,1% σε μέσα επίπεδα και στο 2,7% το επόμενο έτος από 3,5% και 1,7%, αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο.

Οι προβλέψεις αυτές δεν έχουν οριστικοποιηθεί και είναι πιθανόν να αλλάξουν έως μεθαύριο, Δευτέρα 16 Μαΐου, που θα δοθούν στη δημοσιότητα, αναφέρει το Bloomberg.

Βαρύ το τίμημα του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας θόλωσαν τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, ωθώντας τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και πιέζοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες που είχαν ήδη προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Η Ευρωζώνη είναι από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο λόγω της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια και της εγγύτητάς της στον πόλεμο.

Ως συνέπεια, η ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία που αναμενόταν για το 2022 προβλέπεται να είναι ηπιότερη, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να αυξάνονται, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να φθάνει τον Απρίλιο στο 7,5%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ