Νέα
  • ΓΔ: 779.2 -0.06%
  • Τζίρος: 71,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Η φόρμουλα για την πληρωμή του ρωσικού αερίου χωρίς παραβίαση των κυρώσεων

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την Παρασκευή στις χώρες – μέλη την αναθεωρημένη οδηγία της για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία θα είναι δυνατή χωρίς την παραβίαση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε σήμερα στο Bloomberg εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Στις νέες συστάσεις, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι εταιρείες πρέπει να κάνουν μία σαφή δήλωση ότι θεωρούν πως έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους μετά την πληρωμή που θα κάνουν σε ευρώ ή δολάρια.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε μία καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται με βάση συμβάσεις για την προσφορά αερίου σε ένα κράτος που έχει φυσικό αέριο», αναφέρει η οδηγία.

«Οι φορείς πρέπει να κάνουν μία σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με βάση τις υφιστάμενες συμβάσεις και να θεωρήσουν ότι έχουν εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις τους αναφορικά με την πληρωμή, πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, με βάση τα υφιστάμενα συμβόλαια».

Καμία αναφορά στον λογαριασμό σε ρούβλια

Η οδηγία δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στη ρωσική Gazprombank και τις επιτρέπει να αγοράζουν αέριο, σύμφωνα με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η αναθεωρημένη οδηγία δεν αναφέρεται στην απαίτηση της Μόσχας να ανοίξουν οι εταιρείες και έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος, με βάση το διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι αναγκαίος για την ολοκλήρωση της πληρωμής.

Η τιμή του φυσικού αερίου κινείται πτωτικά και πριν λίγο διαμορφωνόταν στα 94 ευρώ η μεγαβατώρα με πτώση 2,8% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Τι αναφέρει η οδηγία επί λέξει
 

«Ο Κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΕ) 833/2014 και ο Κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΕ) 269/2014 δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό σε μία καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές βάσει συμβολαίων για την παροχή αερίου σε μία χώρα που έχει αέριο, στο νόμισμα που καθορίζεται στα συμβόλαια για την εκπλήρωση των πληρωμών σύμφωνα με αυτά, με την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές που γίνονται στο νόμισμα αυτό, υπό κανονικές εμπορικές συνθήκες, θεωρείται ότι απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής με βάση τα συμβόλαια αυτά, χωρίς καμία κάποια άλλη πράξη από την πλευρά του αναφορικά με την πληρωμή.

Για τον σκοπό αυτό, οι φορείς αυτοί θα πρέπει να κάνουν μία ξεκάθαρη δήλωση ότι προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων, και να θεωρήσουν ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις τους εκπληρώνονται ήδη με την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ