Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Νέο «όχι» στους λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή ρωσικού αερίου

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Eric Mamer

To άνοιγμα από ευρωπαϊκές εταιρείες λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις, διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την οδηγία που έστειλε την Παρασκευή στις χώρες – μέλη για τον τρόπο που θα μπορεί να γίνεται η αγορά.

Στην οδηγία αυτή, η Κομισιόν σημείωνε ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή σε δολάρια στην Gazprombank και να δηλώνουν ότι έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μόλις γίνεται η κατάθεση της πληρωμής.

Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ήταν «πέρα από τις ενδείξεις που δώσαμε στις χώρες – μέλη για ό,τι επιτρέπεται με βάση το καθεστώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

«Οτιδήποτε πέρα από το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank και την πληρωμή σε αυτό τον λογαριασμό και στη συνέχεια την έκδοση ανακοίνωσης που να λέει ότι με αυτό θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή, είναι αντίθετο με τις κυρώσεις», είπε ο Mamer.

Αύξηση των τιμών 

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF), η οποία κινήθηκε πτωτικά το πρωί, άρχισε να αυξάνεται από το μεσημέρι και στις 15.00 (ώρα Ελλάδος) διαμορφωνόταν στα 96 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 3,3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει στις 10.00 στα 87,6 ευρώ.  

Τι ανέφερε η οδηγία 

Στην αναθεωρημένη οδηγία της, η Κομισιόν ανέφερε ότι οι εταιρείες πρέπει να κάνουν ρητή δήλωση πως θεωρούν ότι έχουν εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Η γραπτή οδηγία δεν ανέφερε τίποτε για την απαίτηση της Μόσχας να ανοιχθεί και δεύτερος λογαριασμός σε ρούβλια, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι μία τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ