Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κνοτ-ΕΚΤ: Δεν αποκλείεται αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Ανοδο του ευρώ και των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης προκάλεσε η δήλωση του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη, Κλάας Κνοτ, ότι δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Ιούλιο, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, η προτίμησή μου θα ήταν να αυξήσουμε το βασικό επιτόκιό μας κατά ένα τέταρτο της μονάδας – εκτός και αν τα νεότερα στοιχεία στους επόμενους μήνες δείξουν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται περαιτέρω ή σωρεύεται. Στην περίπτωση αυτή, δεν πρέπει να αποκλεισθούν μεγαλύτερες αυξήσεις», είπε ο Κνοτ στην ολλανδική τηλεόραση. «Σε μία τέτοια περίπτωση το λογικό επόμενο βήμα θα ήταν μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα», πρόσθεσε.

Ενίσχυση του ευρώ και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων

Η δήλωση του Κνοτ, που συγκαταλέγεται στα «γεράκια» της ΕΚΤ, προκάλεσε ταραχή στις αγορές, με το ευρώ να ενισχύεται 1,1% στα 1,0546 δολάρια και τις τιμές των ομολόγων, που κινούνται αντίθετα από τις αποδόσεις, να μειώνονται.

Οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν πάνω από 10 μ.β., με αυτή των γερμανικών 10ετών να διαμορφώνεται στο 1,04% και των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων λίγο κάτω από το 3%.

Τη μικρότερη άνοδο, κατά 3 μ.β. στο 3,53%, σημείωσαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, μετά από περισσότερο από 10 χρόνια, θα γίνει πιθανότατα τον Ιούλιο, αλλά τόνισε ότι οι κινήσεις της θα είναι σταδιακές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αυξάνει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Ο Κνοτ είναι το πρώτο μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ που δήλωσε ότι μπορεί τα επιτόκια να αυξηθούν μισή μονάδα τον Ιούλιο, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να αυξάνεται από το 0,5% που είναι σήμερα στο μηδέν με μία κίνηση.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ