Νέα
  • ΓΔ: 779.2 -0.06%
  • Τζίρος: 71,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Στο 7,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο παρέμεινε σταθερός στο επίπεδο – ρεκόρ του 7,4% καθώς η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική εκτίμησή της 7,5%.

Η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω στο 9,1% από 9,4% και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη εβδομάδα ανήλθε στο 10,2%.

Στην αιχμή της διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη ήταν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε το τελευταίο 12μηνο, πρώτα λόγω των προβλημάτων με τις εφοδιαστικές αλυσίδες μετά τον κορονοϊό και στη συνέχεια από τον αντίκτυπο που είχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ώθησε ανοδικά τις τιμές μίας σειράς προϊόντων, από τις πρώτες ύλες έως τα βιομηχανικά προϊόντα.

Σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο ο δομικός πληθωρισμός

Οι αυξήσεις τιμών έχουν διαχυθεί σε τόσο μεγάλο φάσμα της οικονομίας, ώστε και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων – είναι σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, δείχνοντας ξεκάθαρα τον κίνδυνο εμπέδωσης των αυξήσεων στις τιμές.

Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 3,9% από 3,2% τον Μάρτιο, ενώ ένας άλλος δείκτης του – που εξαιρεί και τις τιμές των τυποποιημένων τροφίμων, του αλκοόλ και του αλκοόλ – αυξήθηκε στο 3,5% από 3%.

Η διάχυση του πληθωρισμού είναι ο κύριος λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, ξεκινώντας μία σειρά ανοδικής πορείας τους, που μπορεί να οδηγήσουν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,5% σήμερα σε θετικό έδαφος στο τέλος του 2022.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ