Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Kick off αύριο σε ένα 25ήμερο «φωτιά» με κρίσιμες αποφάσεις για οικονομία και ενέργεια

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος για τις ενεργειακές αλλά και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Eλλάδα και την ΕΕ ξεκινάει από τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου με τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά τη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, ενώ παράλληλα έχει στραμμένη την προσοχή της και στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, μια απόφαση με υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσιαστικό αντίκρισμα για τις αγορές.

Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει παρέμβει ήδη στην αγορά ενέργειας χωρίς να περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και να ετοιμάζεται να «παγώσει» με υπουργική απόφαση τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες μετά και τη δημοσιοποίηση του σχεδίου REPowerEU που δεν περιλαμβάνει κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα βοηθούσε τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος.

Αύριο ο πρώτος κρίσιμος σταθμός στο Eurogroup

Στο αυριανό Eurogroup της 23ης Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών θα συμφωνήσουν στην αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023, στον απόηχο των δυσμενών προβλέψεων της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία δεν αφήνει περιθώρια επαναφοράς των κανόνων σε δημοσιονομικό επίπεδο, κάτι το οποίο τονίζουν αρμόδια στελέχη της Κομισιόν.

Μια παράταση της αναστολής θα διευκολύνει, πέρα από τις ίδιες τις οικονομίες της ΕΕ, και τη συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα αφορούν τόσο στο εύρος του ορίου για το δημόσιο χρέος των χωρών, όσο και για τη σύνθεση των δαπανών που θα επηρεάζουν το όριο του ελλείμματος. Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς η αναστολή της ρήτρας διαφυγής θα συνοδεύεται από δεσμεύσεις λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις 30 και 31 Μαΐου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν λύσεις για την ενεργειακή κρίση. Μαζί με τη σύνοδο έχει προγραμματιστεί και συνεδρίαση του ECOFIN, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Η κυβέρνηση επεδίωκε να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση που θα δημιουργούσε τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αφού η βασική ελπίδα προκειμένου να ανοίξει ένα νέο παράθυρο «τροφοδότησης» πιθανών νέων μέτρων στήριξης παραμένει η Ευρώπη. 

Πάντως προετοιμάζεται την 1η Ιουλίου να θέσει σε εφαρμογή τον νέο μηχανισμό για τη ρύθμιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιβολή ανώτατης τιμής αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και η διαμόρφωση χαμηλότερης μεσοσταθμικής χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, με βάση την οποία οι προμηθευτές θα αγοράζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, είναι τα κύρια μέρη του νέου μηχανισμού παρέμβασης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Απόφαση για έξοδο από την εποπτεία

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία ξεκινάει από το Eurogroup της 16ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να δοθεί η απαραίτητη έγκριση των Ευρωπαίων. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα αναμένεται να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέχρι τις 21 Αυγούστου, θα πρέπει να συζητηθεί αν οι δύο δόσεις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων θα δοθούν τότε ή θα πάρουμε μια δόση το καλοκαίρι και μια δεύτερη (αυτή που εκκρεμεί από το 2019) στο τέλος του χρόνου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η δόση που εκκρεμεί θα δοθεί στα τέλη του έτους.

Εφόσον η διαδικασία εξελιχθεί ομαλά, θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που είναι τώρα και η Ελλάδα θα ανήκει πλέον στην ίδια κατηγορία με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν επίσης σε προγράμματα στήριξης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σημαίνει και το τέλος κάθε εποπτείας. Και αυτό θα συνεχιστεί έως ότου η Ελλάδα εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έλαβε, περίπου το 2059. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, άμεσες θα είναι οι θετικές επιπτώσεις και στο κόστος δανεισμού, τη στιγμή μάλιστα που έρχονται αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ