Νέα
  • ΓΔ: 801.58 -0.50%
  • Τζίρος: 9,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νόμος Κατσέλη: Πότε θα εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις - Νέο χρονοδιάγραμμα

δικαστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι οριστικές δικαστικές αποφάσεις για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό και ειδικότερα το 95% θα πρέπει να έχει εκδικαστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Οπως αναφέρεται στην 14η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας στις 24/3/2022 οι ενεργές υποθέσεις ήταν 48.305, ενώ από τον περιορισμένο αριθμό δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί σημαντικό είναι το ποσοστό απόρριψης  - 1.127 στις 2.519 αποφάσεις - που συνεπάγεται λήξη της προστασίας και την άρνηση αναδιάρθρωσης του χρέους στο πλαίσιο της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μετά και την ενίσχυση των δικαστηρίων με στελεχιακό δυναμικό ώστε να αυξηθεί η ικανότητα διεκπεραίωσης, θα πρέπει το 95% των εκκρεμών υποθέσεων να λάβει ημερομηνία ακρόασης ως τα τέλη του Οκτωβρίου 2022. Από αυτές, το 70% αναμένεται να εκδικαστεί ως το τέλος του 2022 και για το 25% των υποθέσεων που θα έχουν εκδικαστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2022 να εκδοθούν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Οπως αναφέρεται στην Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αρχές δήλωσαν την πρόθεση τους μέχρι τα τέλη Μαϊου να εισάγουν στοχευμένη νομική τροποποίηση που θα εισάγει προθεσμία για την υποχρεωτική ανάρτηση, από τις γραμματείες του δικαστηρίου στη σχετική πλατφόρμα πληροφορικής, όλων των απαραίτητων λεπτομερειών της δικαστικής απόφασης για κάθε υπόθεση που εκδικάζεται και, σε περίπτωση ασφαλιστικών αποφάσεων, η νέα μόλις οριστεί η ημερομηνία ακρόασης.

Στην τελευταία της Εκθεση η ΕΕ αναφέρει ότι εκτός από την απόσπαση 14 δικαστών σε δικαστήρια που αντιμετώπιζαν δυσκολίες (αναφέρθηκαν στη 13η έκθεση), οι αρχές έχουν υιοθετήσει μια διάταξη που επιτρέπει την εκδίκαση υποθέσεων και από δικαστές που υπηρετούν σε άλλο δικαστήριο του ίδιου περιφερειακού δικαστικού τμήματος, υπερβαίνοντας έτσι τους περιορισμούς στον μέγιστο αριθμό υποθέσεων που μπορούν να εκδικαστούν την ίδια ημέρα.

Επιπλέον, η διάταξη προβλέπει ότι οι 85 επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού για την πρόσληψη δικαστών που θα διοριστούν το 2022, θα εκτίσουν το πρώτο δίμηνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για να στηρίξουν τους δικαστές στη δίκη των υποθέσεων αφερεγγυότητας νοικοκυριών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ