Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Παραμένει η διαφωνία της Ουγγαρίας για το εμπάργκο στο ρωσικό αργό

Ολο και λιγότερο πιθανό είναι να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έως τη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς η Ουγγαρία εμμένει στην αντίθεσή της στη σχετική πρόταση της Κομισιόν από τις αρχές του μήνα.

«Πρώτα οι λύσεις, μετά οι κυρώσεις», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Γιούντιτ Βάργκα, πριν από τις νέες συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το έκτο πακέτο κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αντίθετα, πολλές κυβερνήσεις ζήτησαν να υπάρξει συμφωνία για το εμπάργκο πριν από τη σύνοδο κορυφής.

«Είναι σημαντικό να αποφασίσουμε για το έκτο πακέτο έγκαιρα, να επιβάλουμε εμπάργκο στη Ρωσία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Αννα Λούρμαν, πριν από την υπουργική σύνοδο.

Η Κροατία συμφώνησε, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τον τερματικό σταθμό της για LNG στο νησί Krk για να βοηθήσει τις προσπάθειες της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

Συμβιβασμό ζήτησαν η Γαλλία και άλλες χώρες

Η Γαλλία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία ζήτησαν να υπάρξει συμβιβασμός πριν από τη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Σουηδία πρότεινε να εξαιρεθεί από το πακέτο το εμπάργκο, ώστε να προχωρήσουν οι άλλες κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της Sberbank και άλλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT και κυρώσει σε περισσότερα άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα για τον πόλεμο.

Η Ουγγαρία, η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ότι χρειάζεται περίπου 750 εκατ. ευρώ για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, ώστε να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια και να επεκτείνει τον αγωγό που θα μεταφέρει πετρέλαιο από την Κροατία, ενώ εκτιμά σε 18 δις. ευρώ το μακροπρόθεσμο κόστος απεξάρτησης από το ρωσικό αργό.  

Η Κομισιόν δίνει 2 δισ. ευρώ 

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν πρόσφερε ποσό έως 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη χωρών που εξαρτώνται από το ρωσικό αργό, όπως την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία καθώς και μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο .  

Ένα από τα μεγάλα αγκάθια παραμένει το ποσό που η ΕΕ είναι έτοιμη να πληρώσει στην Ουγγαρία για να προσαρμόσει δύο διυλιστήρια που μπορούν σήμερα να διυλίσουν μόνο ρωσικό αργό.

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ