Νέα
  • ΓΔ: 795 -1.33%
  • Τζίρος: 15,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΟΣΑ: Σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθών στην Ελλάδα το 2021

Η φορολογική επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα (tax wedge) μειώθηκε το 2021 περισσότερο από τις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού (Taxing Wages 2022) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα,

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει το φορολογικό βάρος - τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών μείον τα οικογενειακά επιδόματα – ως ποσοστό του κόστους εργασίας.

Η φορολογία άγαμου μισθωτού χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα

Η φορολογική επιβάρυνση για τον μέσο άγαμο μισθωτό στην Ελλάδα μειώθηκε πέρυσι κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 36,7% από 38,9% το 2020, ενώ η μέση μείωση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν οριακή (0,06 της ποσοστιαίας μονάδας) με το ποσοστό της επιβάρυνσης να διατηρείται στο 34,6%. Από την άλλη πλευρά, ο μέσος μισθός των άγαμων μισθωτών αυξήθηκε σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτός από την Ελλάδα και το Μεξικό.

Λόγω της μεγαλύτερης μείωσης του tax wedge, η Ελλάδα είχε πέρυσι το 19ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ το 2020 βρισκόταν στην 17η θέση.

Μεγαλύτερη μείωση του φορολογικού βάρους για τη συγκεκριμένη κατηγορία μισθωτών είχε μόνο η Τσεχία (4,12 π.μ.).

Την υψηλότερη επιβάρυνση είχαν το Βέλγιο (52,6%), η Γερμανία (48,1%), η Αυστρία (47,8%), η Γαλλία (47%) και η Ιταλία (46,5%), ενώ τη χαμηλότερη η Κολομβία (μηδενική), η Χιλή (7%) και η Νέα Ζηλανδία (19,4%).

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 

Η μείωση του tax wedge κατά 2,23 ποσοστιαίες μονάδες οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και συγκεκριμένα οι 1,30 π.μ. προκύπτουν από την περικοπή των εργοδοτικών εισφορών και οι 0,93 π.μ. από τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων.

Παρά τη μείωση, οι εργοδοτικές εισφορές έχουν τη μερίδα του λέοντος στο φορολογικό βάρος καθώς αντιστοιχούσαν στο 18,4% του κόστους εργασίας, όσο περίπου το άθροισμα του φόρου εισοδήματος (6,8%) και των εισφορών των εργαζομένων (11,5%). Στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές ήταν σημαντικά χαμηλότερες, τόσο των εργοδοτών (13,5%) όσο και των εργαζομένων (8,2%), ενώ το βάρος από τη φορολογία εισοδήματος ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την Ελλάδα (13%).

Η φορολογία οικογενειών με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο

Για οικογένειες με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,38 π.μ. στο 33,2% έναντι μείωσης κατά 0,42 π.μ. στο 24,6% στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Μεγαλύτερη μείωση του tax wedge στην κατηγορία αυτή είχαν η Χιλή (25,52 π.μ.) και η Τσεχία (5,04 π.μ.).

Η Ελλάδα είχε στην κατηγορία αυτή το ένατο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ το 2020 είχε την έβδομη υψηλότερη επιβάρυνση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ