Νέα
  • ΓΔ: 1458.94 +0.46%
  • Τζίρος: 65,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Για το 2024 μετατίθεται η εφαρμογή του - Τα «αγκάθια»

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP

Η εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα έτος, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών και προεδρεύοντος στο Ecofin, Μπρουνό Λεμέρ.

Μιλώντας στο World Economic Forum στο Νταβός, ο Κόρμαν δήλωσε ότι «δύσκολες συζητήσεις είναι σε εξέλιξη» και ότι η ιστορική συμφωνία, που θα διασφάλιζε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα πλήρωναν υψηλότερους φόρους στις χώρες που κάνουν τις πωλήσεις τους, θα τεθεί σε ισχύ το 2024 το νωρίτερο.

Η συμφωνία. που είχε υπογραφεί από 140 χώρες πέρυσι τον Οκτώβριο, επρόκειτο αρχικά να εφαρμοστεί το 2023, αλλά δέχθηκε βολές στις ΗΠΑ από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, ενώ πρόβλημα υπήρξε και από την έλλειψη ομοφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Βολές από τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ και την Πολωνία

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στο Ecofin, με την Πολωνία να εμποδίζει μία γρήγορη συμφωνία όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που είχε δώσει ο ΟΟΣΑ.  

Ο Λεμέρ, ο οποίος προσήλθε στο Ecofin αισιόδοξος για μία ομόφωνη απόφαση, παραδέχθηκε μετά τη λήξη του ότι η συμφωνία για τη φορολογία στους παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς πιθανόν να μην εφαρμοστεί έως τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024.

Οι δύο πυλώνες της συμφωνίας

Η συμφωνία του περυσινού Οκτωβρίου είχε δύο πυλώνες. Πρώτον, τη φορολογία των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στις χώρες που κάνουν πωλήσεις και, δεύτερον, την καθιέρωση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για εταιρείες με τζίρο πάνω από 750 εκατ. ευρώ.

«Οσον αφορά στον Πυλώνα Ι – την ψηφιακή φορολογία – δεν θα φεισθούμε προσπαθειών να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα και τα μέλη του ΟΟΣΑ να καταβάλλουν τις μέγιστες προσπάθειες για να υπάρξει συναίνεση του επόμενους μήνες», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

«Μπορεί να είναι το τέλος του 2023, μπορεί να είναι η αρχή του 2024, το βασικό σημείο είναι να έχουμε μία πλήρη αναμόρφωση του διεθνούς φορολογικού συστήματος», πρόσθεσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ