Νέα
 • ΓΔ: 779.2 -0.06%
 • Τζίρος: 71,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σαφάρι φοροελέγχων με laptops και QR code scanners από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Λαπτοπ / Πηγή: picjumbo
Πηγή: picjumbo

Mε νέα όπλα εξοπλίζονται οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Το έργο της προμήθειας φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (laptops) και QR code scanners, για την κάλυψη των αναγκών των ελέγχων, εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ώστε να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ με χιλιάδες πρόσθετα εργαλεία που θα διευκολύνουν το έργο των φοροελεγκτών.

Μέσω των τάμπλετ οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, καθώς ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QR code που φέρει κάθε απόδειξη. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου.

Οι φοροελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ, μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις.

Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QR code και θα μπορεί ο ελεγκτής να τσεκάρει την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδ'ιδουν οι επιχειρήσεις και εάν έχουν περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.

Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης λαμβάνονται οι παρακάτω:

 • Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
 • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
 • Η ταμειακή μηχανή δεν είναι δηλωμένη ή είναι ανενεργή
 • Η ταμειακή μηχανή είναι δηλωμένος με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση).

Oι υπόλοιπες παρεμβάσεις

Για τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης όσον αφορά το φορολογικό σκέλος, εκτός από την ένταξη είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν και οι ακόλουθες δράσεις:

 • Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της είσπραξης φόρων. Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και POS και έναρξη του  νομικού πλαισίου για τις τεχνικές απαιτήσεις και διαδικασίες για την ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ.
 • Φορολογικά εργαλεία για τη βελτίωση της είσπραξης φόρων
 • Φορολογικά εργαλεία για επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ, την ανάπτυξη των λειτουργικών δυνατοτήτων του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ και όλων των αναγκαίων απαιτήσεων για τη θέση σε λειτουργία του πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφής ΦΠΑ (τεχνικές προδιαγραφές), όπως θα  πιστοποιείται με έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
 • Ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης με πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό φορολογικών και τελωνειακών Αρχών. Προβλέπεται η έκδοση εγκυκλίου σχετικά με κοινό χάρτη πορείας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης (που υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) για τη διασφάλιση της συνοχής των αρμοδιοτήτων και λεπτομερών χρονοδιαγραμμάτων για τα έργα ΤΠ που υποστηρίζονται από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Επίσης, γνωστοποιήσεις ανάθεσης συμβάσεων για ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, αναβάθμιση και συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ, υπηρεσίες διαχείρισης γραφείου, προμήθεια εξοπλισμού, σύστημα διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων και σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας της ΑΑΔΕ.
 • Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας με δημοσίευση παράγωγου δικαίου για τη σύσταση μονάδας κωδικοποίησης φορολογικής νομοθεσίας στο υπουργείο Οικονομικών και Διεύθυνσης Παροχής Υπηρεσιών στην ΑΑΔΕ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ