Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ρεύματος έως 600€: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και ποσά - Στη Βουλή η τροπολογία

Ξεκινά η διαδικασία για την αναδρομική επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο Δεκέμβριος 2021 - Μάρτιος 2022 την οποία εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που ανοίγει τον διάδρομο ώστε να λειτουργήσει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ ώστε να ανοίξει εντός Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα γίνονται οι αιτήσεις για την αναδρομική επιδότηση που θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ ανά νοικοκυριό για την Α κατοικία.

Όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 «η προσπάθεια είναι να ανοίξει η πλατφόρμα στις 14-15 Ιουνίου, ενώ θα μείνει ανοιχτή για περίπου 15 ημέρες, ώστε να κάνουν αιτήσεις όλα τα νοικοκυριά». 

Ο ίδιος έκανε γνωστό, ότι είναι πιθανό να αλλάξουν τα κριτήρια ώστε να λαμβάνεται υπόψη καθαρό οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ και όχι μεικτό, ανοίγοντας έτσι την βεντάλια των δικαιούχων. 

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους θα είναι καθαρό και όχι μεικτό, αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε o κ. Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως για το βοήθημα θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία εισοδήματος που αφορούν το 2020, «για να είναι ομοιόμορφη η κρίση του Κράτους για το ύψος της βοήθειας».

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, αναμένεται εντός του Ιουνίου (πιθανότατα το δεύτερο 15ήμερο) να λάβουν την επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

«Κλειδί» για τον αριθμό των δικαιούχων είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος για το 2020 καθώς επίσης και οι συνολικές επιβαρύνσεις από τους λογαριασμούς του ρεύματος στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιστροφής χρημάτων αφορά την πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στην ΑΑΔΕ αλλά και τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εσωτερικό και νοικιάζουν σπίτι. 

Έτσι λοιπόν το μέτρο ουσιαστικά απευθύνεται σε 4,5 εκατ. μετρητές, δηλαδή κατοικίες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι σημαντικές επιβαρύνσεις είχαν περίπου 1,3 εκατ.

Πως θα υπολογιστεί το εισοδηματικό όριο 

Η ενίσχυση δίνεται με εισοδηματικό κόφτη οικογενειακού εισοδήματος στις 45.000 ευρώ. Για το εισοδηματικό αυτό όριο μετράει η περσινή φορολογική δήλωση, δηλαδή τα εισοδήματα του 2020. Μοναδική εξαίρεση αν οι κάτοικοι του σπιτιού κάνουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση φέτος (π.χ. φοιτητές) οπότε μετράει το εισόδημα του 2021 και η φετινή φορολογική δήλωση, 

Αναλυτικά:

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε Φυσικά πρόσωπα, Φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των Φόρων, Φορολογικού έτους 2020, έως τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ. 

Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη Φορά Φορολογική δήλωση για το Φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των Φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία Φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος Φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει Φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.

Οι δικαιούχοι 

Δικαιούχοι είναι μόνο τα νοικοκυριά, δηλαδή οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (όχι οι επιχειρήσεις), οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Επιδοτείται η κύρια κατοικία αλλά και οι φοιτητές

Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Η πλατφόρμα θα «τρέξει» έχοντας τη δυνατότητα διορθώσεων και τροποποιήσεων, ώστε να καλυφθούν και νοικοκυριά που έμεναν κατ' αρχάς εκτός αναδρομικών λόγω της φορολογικής τους δήλωσης.

Οι φοιτητές και συνολικά οι νέοι που δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση και νοικιάζουν σπίτι θα μπορέσουν να λάβουν τα αναδρομικά για το ρεύμα.

Στην πλατφόρμα θα μπορούν να συμπληρώσουν το σπίτι που κατοικούν και τον αντίστοιχο αριθμό του ρολογιού, ώστε να επιδοτηθούν. Μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται αυτόματα η διασταύρωση του αριθμού του ρολογιού, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ρολογιού δεν έχει δηλωθεί ξανά και από άλλον φορολογούμενο.

Πως υπολογίζεται επιδότηση

Το ποσό της ενίσχυσης αντιστοιχεί σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%), επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος των ως άνω παροχών, που έχουν εκδοθεί την περίοδο αναφοράς, υπολογιζόμενης ως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση, από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού ρεύματος των ποσών έκπτωσης:

 • που έχει χορηγηθεί από το κράτος μέσω του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και 
 • που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή τις εταιρείες

Με άλλα λόγια, η αθροιστική ρήτρα αναπροσαρμογής, μείον την έκπτωση του κράτους, μείον την έκπτωση του παρόχου είναι το επίμαχο ποσό της πρόσθετης επιβάρυνσης. Αθροίζοντας τους έξι μήνες, προκύπτει το επίμαχο ποσό. Η έκτακτη εφάπαξ αποζημίωση είναι το 60% αυτού του ποσού. 

Για παράδειγμα: 

 • Αθροιστική ρήτρα αναπροσαρμογής Δεκεμβρίου – Μαίου: 1.300€
 • Αθροιστική κρατική επιδότηση και έκπτωση εταιρείας για Δεκέμβριο – Μάιο: 500€
 • Έξτρα επιβάρυνση: 800€
 • Εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση: 480€

Τα ποσά

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί για ποσό άνω των τριάντα (30) ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια (600) ευρώ ανά δικαιούχο.

Δηλαδή όσοι είχαν μικρή επιβάρυνση κάτω των 30 ευρώ δεν θα λάβουν επιδότηση. 

Όσοι είχαν επιβάρυνση 30 ευρώ θα λάβουν επιδότηση 18 ευρώ (60%) και αυτό είναι το ελάχιστο ποσό. 

Για το ποσό της καθαρής επιβάρυνσης θα επιστρέφεται το 60%.

Για παράδειγμα:

 1. Για καθαρή επιβάρυνση 1.000 ευρώ και πάνω η επιστροφή θα είναι 600 ευρώ.
 2. Για επιβάρυνσης 500 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 300 ευρώ.
 3. Για 150 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 90 ευρώ.
 4. Για 30 ευρώ η επιστροφή θα είναι 18 ευρώ, ενώ
 5. Για ποσά μικρότερα των 30 ευρώ επιβάρυνσης δεν θα προβλέπεται επιστροφή.

Η διαδικασία

Προκειμένου κάποιος να λάβει τα χρήματα της επιστροφής θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία και αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Οι αιτούντες θα πρέπει, μπαίνοντας στην πλατφόρμα, να πιστοποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλαδή τον αριθμό της παροχής και βέβαια να δηλώσουν, εάν δεν είναι περασμένος στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Εν συνεχεία και αφού υποβληθεί η αίτηση, η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο καθένας με την άντληση στοιχείων από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, το σύνολο των ποσών που αναγράφονται στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Από το συνολικό ποσό θα αφαιρείται η επιδότηση που έχει δοθεί από το κράτος, καθώς και η πιθανή επιδότηση που έχει δοθεί από τον πάροχο.

Βήμα βήμα η αίτηση 

 • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
 • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
 • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
 • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
 • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Πότε θα πληρωθεί το ποσό

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επιστροφή που θα προκύψει θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων περίπου στα μέσα με τέλη Ιουνίου, πάντως το δεύτερο 15ήμερο. Τα ποσά θα είναι ακατάσχετα και ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να τα αξιοποιήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί. 

Αφορολόγητο και ακατάσχετο

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν δεσμεύεται και δεν συμψηψίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα.

Κριτήρια

Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί όποιος κάνει αίτηση είναι τα εξής 4:

 1. Θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
 2. Θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
 3. Ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
 4. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Στοιχεία για αίτηση

Όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής 3 στοιχεία:

 • Κωδικοί taxisnet
 • ΑΦΜ
 • IBAN τραπεζικού λογαριασμού

Ερωτήσεις - απαντήσεις : 

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κάνω την αίτηση; 

Η ηλεκτρονική εφαρμογή προβλέπεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Πιθανότατα το πρώτο 10ήμερο Ιουνίου ώστε να γίνουν οι αιτήσεις. 

Πώς θα κάνω την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα; 

Ο δικαιούχος θα μπαίνει στην πλατφόρμα με τα κλειδιά του taxis, η πλατφόρμα θα του εμφανίζει την πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 (φορολογική δήλωση) είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης. Δίπλα από την πρώτη κατοικία θα υπάρχει ο σχετικός αριθμός του ρολογιού και το ποσοστό κοινής χρήσης συνιδιοκτησίας. Η πλατφόρμα θα ρωτά: Είναι σωστά αυτά τα στοιχεία; Αν δεν είναι σωστά τα στοιχεία, ο δικαιούχος θα μπορεί να διορθώνει. Έχει για παράδειγμα αλλάξει κύρια κατοικία; Θα δηλώνει τη νέα κύρια κατοικία. Προσοχή όμως, διότι η αλλαγή θα καταχωρείται και στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δηλαδή της εφορίας. 

Πριν φύγει από την πλατφόρμα θα δηλώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού, ώστε να λάβει εκεί το ποσό.  

Θα πρέπει να δηλώσω στην πλατφόρμα και την κατανάλωση ή άλλα στοιχεία από τον λογαριασμό μου; 

Όχι, αυτό θα γίνεται αυτόματα. Με βάση τον αριθμό του ρολογιού, η πλατφόρμα θα αντλεί από τις εταιρείες - παρόχους τρία στοιχεία για κάθε μήνα:

 1. το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής,
 2. την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και
 3. την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα προκύπτει το ποσό που θα δικαιούται ο καταναλωτής.

Θα πάρω 600 ευρώ; 

Όχι απαραίτητα. Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης κυμαίνεται από 18 ευρώ κατά ελάχιστον έως 600 ευρώ το μέγιστο και εξαρτάται από την κατανάλωση του νοικοκυριού. Οι πιο κερδισμένοι είναι 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά που κατανάλωσαν τους προηγούμενους μήνες πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα κατά μέσο όρο (οι περισσότεροι είχαν θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα - π.χ. θερμοσυσσωρευτές). Αυτοί είναι που είδαν τους πιο εφιαλτικούς λογαριασμούς και τώρα θα λάβουν τα περισσότερα ως επιστροφή. Πρόκειται δηλαδή για την κατανάλωση ενέργειας που δεν επιδοτήθηκε και είναι περίπου το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην χώρα.

Μικρά ποσά θα λάβουν όσοι είχαν μικρές καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες το μήνα και άρα έχουν λάβει κρατική επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης τους ή είχαν μικρή κατανάλωση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες το μήνα (π.χ. 375 κιλοβατώρες το μήνα).

Από την ίδια δεξαμενή, εκατοντάδες χιλιάδες δεν θα λάβουν καθόλου επιδότηση, καθώς γι αυτούς η "έξτρα" επιβάρυνση προκύπτει κάτω από 30 ευρώ και έτσι μένουν εκτός. 

Ποιοι λογαριασμοί μετρούν για την αναδρομική επιδότηση; 

Μετρούν λογαριασμοί κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού. Προσοχή, μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

Μπορώ να υπολογίσω μόνος μου το ποσό που δικαιούμαι; 

Ναι. Ως εξής: 

 • Συγκεντρώνουμε τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου - Μαίου, με βάση την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "ρήτρα αναπροσαρμογής". 
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "κρατική επιδότηση"
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "έκπτωση" 
 • Αφαιρούμε από το πρώτο άθροισμα, δηλαδή από το άθροισμα της ρήτρας αναπροσαρμογής τα άλλα δυο ποσά (άθροισμα κρατικής επιδότησης και άθροισμα έκπτωσης) 
 • Πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα της αφαίρεσης με 60%.    

Πώς μπορώ να πάρω ολόκληρο το ποσό των 600 €; 

Για να λάβει κανείς ολόκληρο το έκτακτο επίδομα της επιστροφής, δηλαδή 600 ευρώ, θα πρέπει να έχει "πρόσθετες επιβαρύνσεις" 1.000 ευρώ αυξήσεις στους λογαριασμούς του εξαμήνου Δεκέμβριος - Μάιος. Δηλαδή ρήτρες μείον επιδοτήσεις = 1.000 ευρώ. 

Τι συμβαίνει αν ο λογαριασμός ρεύματος είναι σε άλλο όνομα;

Δεν έχει καμία σημασία σε ποιανού όνομα είναι ο λογαριασμός. Σημασία έχει τι είναι δηλωμένο στο Ε1 ως κύρια κατοικία. Το ρολόι που είναι δηλωμένο στο Ε1. Αυτό μετράει. Μετράει, δηλαδή, πού έχεις δηλώσει στην εφορία ότι μένεις. Εσύ μένεις, όχι κάποιος άλλος. 

Δηλαδή, αν εγώ μένω στο πατρικό μου ή σε κάποιο άλλο σπίτι ή ακόμη ενοικιάζω, αλλά δηλώνω το σπίτι αυτό ως Α κατοικία μου στην φορολογική μου δήλωση, ωστόσο το ρολόι είναι σε άλλο όνομα, μπορώ να πάρω την επιδότηση κανονικά. 

Τι ισχύει με τους φοιτητές; 

Όταν ένας φοιτητής νοικιάζει μία κατοικία και είναι άνω των 18, υποβάλλει φορολογική δήλωση και δηλώνει το σπίτι που μένει ως κύρια κατοικία θα λάβει κανονικά το επίδομα. Ο φοιτητής έχει και τη δυνατότητα διόρθωσης στη φάση αυτή της κύριας κατοικίας. 

Οι φοιτητές και συνολικά οι νέοι που δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση και νοικιάζουν σπίτι θα μπορέσουν να λάβουν τα αναδρομικά για το ρεύμα.

Στην πλατφόρμα θα μπορούν να συμπληρώσουν το σπίτι που κατοικούν και τον αντίστοιχο αριθμό του ρολογιού, ώστε να επιδοτηθούν. Μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται αυτόματα η διασταύρωση του αριθμού του ρολογιού, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ρολογιού δεν έχει δηλωθεί ξανά και από άλλον φορολογούμενο.

Δεν έχω ακόμη πληρώσει ή εξοφλήσει τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου - Μαίου. Θα επιδοτηθώ αναδρομικά; 

Ναι. Λαμβάνουν το ποσό όλοι, ανεξαρτήτως εάν έχουν κάνει ρύθμιση ή όχι, το σύνολο του ποσού. Ακόμη κι αν οι επίμαχοι λογαριασμοί εξοφλούνται σε 12 ή 24 ή περισσότερες δόσεις, το ποσό θα δοθεί κανονικά τώρα. 

Πότε θα λάβω το ποσό στον λογαριασμό μου; 

Τα ποσά προβλέπεται να πιστωθούν προς το τέλος Ιουνίου 

Τραπεζικός λογαριασμός και πλατφόρμα

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία Πληροψορίας Μονοπρόσωπη ΑΕ» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), κατόπιν αίτησης του δικαιούχου σε ειδική εφαρμογή Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με  τους προσωπικούς κωδικούς του-διαπιστευτήρια Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηψιακής Διακυβέρνησης, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται πίστωση του ανωτέρω χρηματικού τραπεζικό του λογαριασμό.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται ειδικότερα η χρονική περίοδος της δράσης, ο χρόνος έναρξης παραγωγικής λειτουργίας ειδικής εφαρμογής, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για λειτουργία αυτής, οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής της αίτησης, το περιεχόμενο αυτής, η  διαδικασία, ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, οι περιπτώσεις και η διαδικασία ανάκτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς και η κάθε αναγκαία τεχνική άλλη λεπτομέρεια και διαδικασία.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά όλη την τροπολογία

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ