Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιτόκια: Αξιωματούχοι της ΕΚΤ στήριξαν το σχέδιο της Λαγκάρντ για την αύξησή τους

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή: Intime
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή: Intime

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στήριξαν σήμερα το σχέδιο για την αύξηση των επιτοκίων που παρουσίασε τη Δευτέρα η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Με τον πληθωρισμό να έχει αυξηθεί, η Λαγκάρντ έγραψε στο blog της ΕΚΤ ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, που είναι σήμερα αρνητικό (-0,5%), θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται από τον Ιούλιο και θα μπορούσε να γίνει μηδενικό ή να ελαφρά θετικό έως το τέλος Σεπτεμβρίου, για να αυξηθεί στη συνέχεια προς το «ουδέτερο» επίπεδό του, το οποίο εκτιμάται μεταξύ του 1% και του 2%.

Στήριξη από Κνοτ, Ρεν και Λέιν

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, που είναι από τα πιο συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως το σχέδιο αυτό. Ο Φιλανδός ομόλογός του, Ολι Ρεν, εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στην αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι, όπως και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

«Συμφωνώ πλήρως, στηρίζω πλήρως οτιδήποτε αναφέρεται στο blog, θεωρώ ότι χαράσσει ωραία την πορεία της πολιτικής», είπε ο Κνοτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κλάας είχε πει ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) τον Ιούλιο, αλλά με τις σημερινές δηλώσεις του στήριξε μία μικρότερη αύξηση, της τάξης των 25 μ.β., ευθυγραμμιζόμενος με τη θέση της Λαγκάρντ για σταδιακές αυξήσεις.

Μιλώντας στο Ελσίνκι, ο Ρεν, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους «περιστέρι» που είναι υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, δήλωσε ότι στηρίξει αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο.

Ο Λέιν σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της Λαγκάρντ για το καλοκαίρι είναι «ξεκάθαρο και ισχυρό», αλλά τόνισε ότι κάθε κίνηση μετά τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ποιοι θέλουν αύξηση 50 μ.β. 

Χθες, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστρίας και της Λετονίας δήλωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. πρέπει να είναι μία επιλογή τον Ιούλιο, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για αύξηση κατά 25 μ.β. 

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ένα κατ’ εξοχήν «περιστέρι», είχε μία κάπως διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να εξισωθεί με την αύξηση των επιτοκίων σε ένα ουδέτερο επίπεδο. Αντίθετα, σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η παγίωση του πληθωρισμού στον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Αλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό, υποστήριξε ότι το ουδέτερο επιτόκια αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς για την ομαλοποίηση της πολιτικής.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ