Νέα
  • ΓΔ: 1438.44 -0.89%
  • Τζίρος: 76,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωκεανίδα: Η ρετρό «πριγκίπισσα» της Αθηναϊκής Ριβιέρας αλλάζει χέρια

Ανοικτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου -«φιλέτου» της Ωκεανίδας, στην Ακτή Βουλιαγμένης, προχώρησε  η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ).

Η τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας αφορά στο ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου Ετήσιου Εγγυημένου Μισθώματος και ορίζεται στο ποσό των 500.000 ευρώ και ποσοστό επί του συνολικού τζίρου 5%.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την υποχρέωση να προσαρμόσει το ακίνητο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει το νομικό πλαίσιο, καθώς και τα έξοδα για τις εργασίες προσαρμογής και αποκατάστασης του ακινήτου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία του για το σκοπό που προορίζεται. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο επέκταση του ακινήτου, πέρα της ήδη νομίμως υφιστάμενης δόμησης και κάλυψής του. Επιπλέον, η μέγιστη χρήση τ.μ. για χρήση Αναψυκτηρίων – Εστιατορίων για το εν λόγω μίσθιο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 300 τ.μ.

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 10 έτη από την παραλαβή του ακινήτου, η οποία θα γίνει με πρωτόκολλο παράδοσης –παραλαβής που θα συναφθεί μεταξύ της ΕΤΑΔ και του Αναδόχου και το οποίο θα προσαρτηθεί στη μισθωτική σύμβαση και θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Η διάρκεια της μίσθωσης δύναται να παραταθεί για 10 επιπλέον έτη, κατόπιν συμφωνίας και των δύο μερών και επικαιροποίηση της μισθωτικής αξίας, μετά από νέα εκτίμηση του ακινήτου από ανεξάρτητο εκτιμητή, επιλογής της ΕΤΑΔ ΑΕ.

Το προς εκμίσθωση ακίνητο αποτελείται από γηπεδική έκταση επιφανείας 2.725 τ.μ., εντός της οποίας βρίσκεται το καφέ-εστιατόριο «Ωκεανίδα» που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.127,20 τ.μ., καθώς και οικίσκος επιφάνειας 27,20 τ.μ. Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης το ακίνητο εντάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Γ’.

Αύρα της ρετρό κοσμικής Αθήνας

Η Ωκεανίδα είναι ένα εμβληματικό κτίριο, εντός της Ακτής Βουλιαγμένης, σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με εκπληκτική θέα, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με την σύγχρονη ιστορία της ακτογραμμής της Αττικής.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και μεγάλης επιρροής έργο των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Εμ. Βουρέκα και του συνεργάτη τους Ν.Π. Χατζημιχάλη που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60. 

Το cafe/restaurant με την καταπληκτική βεράντα και την υπέροχη θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης χτίστηκε έξι δεκαετίες πριν και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια κατέρρεε λόγω ιδιωτικοποίησης και δικαστικής διαμάχης. 

Το συγκεκριμένο κέντρο αποπνέει μια αύρα της ρετρό κοσμικής Αθήνας, καθώς στη βεράντα του έδιναν ραντεβού δημοφιλείς εφοπλιστές, επιχειρηματίες, διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί και πολιτικοί. Η πλαζ της Ωκεανίδας είχε πλέον καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης του εγχώριου, αλλά και του διεθνούς jet-set. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΔ κατόπιν μακράς δικαστικής διαμάχης επί μία και πλέον δεκαετία, στην οποία συνετέλεσε και η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, δικαιώθηκε δικαστικά από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στην μακροχρόνια καταπάτηση του εν λόγω ακινήτου της, αποβάλλοντας τους αυθαίρετους κατόχους του και ανακτώντας και πάλι πριν λίγες ημέρες τον έλεγχο της Ωκεανίδας. Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η προκήρυξη του παρόντος διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.  

 

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη τουριστικής ή/και επισιτιστικής επιχείρησης σύμφωνα με τις ισχύουσες στην περιοχή διατάξεις και η ενεργειακή αναβάθμισή του.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί, σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκμισθώσεων, Μισθώσεων, Παραχωρήσεων, Εκποιήσεων, Ανταλλαγών, Αγορών και Αντιπαροχών της ΕΤΑΔ. 

Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να λάβουν σχετική πληροφόρηση για τη διαγωνιστική διαδικασία και να προμηθευτούν τους Γενικούς και Ειδικούς όρους του Διαγωνισμού, καλούνται να επισκεφθούν και να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.e-publicrealestate.gr της ΕΤΑΔ. 

Σημειώνεται ότι η εγγραφή των ενδιαφερόμενων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό.

Προθεσμία και τόπος υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών του διαγωνισμού, ορίζεται η Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, 14:00 ώρα Ελλάδος, στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε., Βουλής 7 Σύνταγμα, Αθήνα (2ος όροφος – Πρωτόκολλο). Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της οικονομικής προσφοράς θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες που θα περάσουν επιτυχώς το στάδιο ελέγχου δικαιολογητικών συμμετοχής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ