Νέα
  • ΓΔ: 823.92 +0.09%
  • Τζίρος: 43,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία «βλέπουν» αναλυτές

O επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, προκάλεσε αίσθηση την περασμένη Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει από έναν τυφώνα που δημιουργούν οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ηταν η πιο ωμή προειδοποίηση που έχει γίνει από τραπεζίτη τέτοιου διαμετρήματος για τη νέα κρίση που ενέσκηψε την ώρα που είχε δρομολογηθεί η ανάκαμψη από την προηγούμενη κρίση της πανδημίας.

Αν και ο Ντάιμον δεν έκανε συγκεκριμένες προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ήταν αρκετή για να σκεφθεί κανείς τα πιο αρνητικά σενάρια.

«Αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω στον δρόμο και έρχεται προς το μέρος μας», τόνισε σε ομιλία του σε συνέδριο, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί η ένταση του, αν δηλαδή θα είναι μικρός ή σαν την «υπερθύελλα Σάντι». Το μήνυμά του προς τους παρευρισκόμενους επενδυτές ήταν σαφές: «Πάρτε τα μέτρα σας». 

Δύο ημέρες μετά καμπανάκι κτύπησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ, λέγοντας ότι έχει «πάρα πολύ κακό προαίσθημα» για την αμερικανική οικονομίας, ενώ φέρεται να θέλει τη μείωση του προσωπικού της Tesla κατά 10%. 

Οι φόβοι για ύφεση στην αμερικανική οικονομία είναι έντονοι και αντανακλώνται εν μέρει στη μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών φέτος. Ωστόσο, υπάρχουν οικονομολόγοι και επιχειρηματίες που δεν θεωρούν ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη για την αμερικανική και πολύ περισσότερο για την παγκόσμια οικονομία. 

Αναλυτές μεγάλων τραπεζών και think tanks που μίλησαν στο CNBC βλέπουν πιο πιθανό ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού για την παγκόσμια οικονομία, δηλαδή πολύ χαμηλής ανάπτυξης με υψηλό πληθωρισμό, παρά μίας ύφεσης, τουλάχιστον για τους επόμενους 12-18 μήνες. 

Economist Intelligence Unit

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit, Simon Baptist, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ύφεση μετά τον στασιμοπληθωρισμό. Οπως είπε, καθώς  ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ο στασιμοπληθωρισμός θα συνεχισθεί τουλάχιστον για το επόμενο 12μηνο.

«Οι τιμές των εμπορευμάτων θα αρχίσουν να μειώνονται από το επόμενο τρίμηνο, αλλά θα παραμείνουν σταθερά υψηλότερες απ’ ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον απλό λόγο ότι οι ρωσικές προμήθειες πολλών εμπορευμάτων θα είναι σταθερά μειωμένες», πρόσθεσε.

Η πανδημία και ο πόλεμος έχουν διαταράξει την προσφορά πρώτων υλών και προϊόντων και τη διανομή τους μέσω των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, ωθώντας ανοδικά τις τιμές καθημερινών ειδών, όπως των καυσίμων και των τροφίμων.

Αν και οι υψηλότερες τιμές «πονάνε» τα νοικοκυριά, η ανάπτυξη σε πολλά μέρη του κόσμου συνεχίζεται επιβραδυμένη, ενώ και οι αγορές εργασίας είναι σε καλή κατάσταση, με τα επίπεδα ανεργίας σε πολλές χώρες να κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετιών.

«Για σχεδόν όλες τις οικονομίες της Ασίας μία ύφεση είναι πολύ απίθανη, αν με αυτή θεωρούμε διαδοχικές περιόδους με αρνητική αύξηση του ΑΕΠ», σημείωσε ο Baptist.

Ακόμη και αν η παγκόσμια οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο ύφεσης, πολλοί καταναλωτές έχουν υψηλές αποταμιεύσεις, είπε.

APM Capital

Ούτε ο επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Capital, Shane Oliver, θεωρεί ότι επίκειται κάποια ύφεση, τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες.

«Οι καμπύλες των αποδόσεων (των ομολόγων) ή η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων και των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων δεν έχουν ακόμη αναστραφεί ουσιαστικά ούτε έχουν προειδοποιήσει για ύφεση και ακόμη και αν αυτό συμβεί σήμερα ο μέσος χρόνος για να εκδηλωθεί ύφεση είναι 18 μήνες», έγραψε σε σημείωμά του.

Θεωρεί, πάντως, ότι φόβος για μία ύφεση είναι εύλογος καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν αποφασιστικά στην αύξηση των επιτοκίων για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

«Οσο περισσότερο παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός, τόσο περισσότερο οι αγορές ανησυχούν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν να τον περιορίσουν χωρίς να προκαλέσουν ύφεση. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, η μείωση του πληθωρισμού θα προκαλέσει κάποιο πόνο», είπε ο Oliver.

Capital Economics

Αλλοι, πάντως, δεν ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η οικονομική σύμβουλος της Capital Economics, Vicky Redwood, δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση.

Οι προγραμματισμένες αυξήσεις επιτοκίων σε πολλές περιοχές – όπως στην Ευρώπη, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ – θα είναι επαρκείς για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο, σημείωσε, προσθέτοντας: «(Αλλά) αν οι πληθωριστικές προσδοκίες και ο πληθωρισμός αποδειχθούν πιο επίμονες απ’ ό,τι αναμένουμε και τα επιτόκια πρέπει συνεπώς να αυξηθούν περαιτέρω, τότε η ύφεση θα είναι πιθανότατα στον ορίζοντα».

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ