Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ζητείται συμφωνία για νέες αντικειμενικές και ελαφρύνσεις στον υπολογισμό του

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμέςαλλά και την εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο κατά την τηλεδιάσκεψη που θα έχει την Τρίτη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται κανονικά με ορόσημο τον προσεχή Μάρτιο, οι εκτιμητές έχουν καταθέσει σχεδόν το σύνολο των εισηγήσεών τους και βούληση είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 να υπολογιστεί με τις νέες τιμές.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση στην οποία δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι δανειστές, ενώ ήδη έχει αναβληθεί μία φορά λόγω κορονοϊού. Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τους όρους που πρέπει να προχωρήσει το εγχείρημα αφού δεν υπάρχει καμία ορατότητα στον ορίζοντα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ενώ η αγορά πλήττεται και τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί.

Πού καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις

Οι εκτιμητές  έχουν υποβάλει τις εισηγήσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά σε κάποιες περιοχές καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις, οπότε εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ανάθεση σε εκτιμητή προκειμένου να περιοριστεί η ψαλίδα

Στην Αττική τα προβλήματα αφορούσαν περιοχές όπως η Νέα Φιλαδέλφεια και το Παλαιό Φάληρο, ενώ  στην υπόλοιπη χώρα προβλήματα  καταγράφονταν σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Σαλαμίνα, Αίγινα, Κύθηρα, Λήμνο.

Από τις εισηγήσεις για τις  νέες τιμές ζώνης προτείνονται αυξήσεις από 10%, 30%, 50%, ακόμη και 100%, που αυτόματα θα επιφέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις τιμές της Εφορίας. Όπως εκτιμάται, η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περισσότερες περιοχές και η αύξηση των τιμών ζώνης θα αποκαλύψει μια φορολογητέα ύλη αρκετών δισ. ευρώ.

Για  αυτό τον λόγο και προκειμένου να μη «φουσκώσει ο λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, βούληση του οικονομικού επιτελείου είναι να  γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια.

Στον σχεδιασμό υπάρχει η σκέψη ανάλογα με την αξία της περιουσίας να αλλάξουν  αναλογικά και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου ακινήτων. Από τις αλλαγές στους συντελεστές μπορεί να επέλθει μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί. Στο υπουργείο Οικονομικών  θέλουν να εξασφαλίσουν μειώσεις επιβαρύνσεων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και να πληρώσουν πρόσθετους φόρους αυτοί που υποφορολογούνται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ