Νέα
  • ΓΔ: 818.17 +0.18%
  • Τζίρος: 21,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιτόκια: Πόσο θα τα αυξήσουν η ΕΚΤ και η Fed έως το τέλος του 2023

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

H ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, με αυξήσεις των επιτοκίων και μείωση ή σταθεροποίηση των ισολογισμών τους, θα συνεχισθεί τους επόμενους 18 μήνες με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι προβλεπόταν στα τέλη του 2021.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του, η ταχύτητα και η έκταση της ομαλοποίησης αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά καθώς είναι αντίστοιχα διαφορετικές οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις για τη νομισματική πολιτική έως το τέλος του 2023 έχουν ως εξής:

  • Στις ΗΠΑ, όπου η ανάκαμψη έχει προχωρήσει πολύ και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός  - που προκύπτει μετά την αφαίρεση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων – είναι πάνω από 5%, το βασικό επιτόκιο της Fed προβλέπεται να αυξηθεί γρήγορα στο 2,25% - 2,50% έως το τέλος του 2022 και στο 3 – 3,25% έως το τέλος του 2023. Η μείωση του ενεργητικού της Fed αναμένεται να προχωρήσει με σταθερό ρυθμό την ίδια περίοδο καθώς μέρος μόνο από τα ομόλογα που λήγουν θα επανεπενδύονται. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια για τα κρατικά ομόλογα προβλέπεται επίσης να αυξηθούν, φθάνοντας στο 3,8% στο τέλος του 2023.

Στο 1% το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ 

  • Στην Ευρωζώνη, οι καθαρές αγορές ομολόγων προβλέπεται να τερματισθούν στις αρχές του Ιουλίου, με το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται από το -0,5% στο 1% στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης από το 0% στο 1,5%. Τα ομόλογα που λήγουν αναμένεται να επανεπενδύονται πλήρως έως το τέλος του 2023, διατηρώντας αμετάβλητο τον ισολογισμό της ΕΚΤ. Η τελευταία αναμένεται επίσης να χρησιμοποιήσει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία κατά την επανεπένδυση των κεφαλαίων από τα ομόλογα που λήγουν, ιδιαίτερα τα ομόλογα που απέκτησε στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος (PEPP), για να περιορίσει  έναν χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό στην Ευρωζώνη.

H Ιαπωνία δεν θα αυξήσει τα επιτόκια

  • Καθώς η Ιαπωνία δεν αντιμετωπίζει ακόμη έντονες πληθωριστικές πιέσεις και η άμεση έκθεσή της στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μικρή, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προβλέπεται να διατηρήσει τη σημερινή χαλαρή στάση της που εστιάζει στον έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων την παραπάνω περίοδο, χωρίς κάποια αλλαγή των επιτοκίων.
  • Άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της στο 2,5% στα μέσα του 2023 και να συνεχίσει τη μείωση του ισολογισμού της. Η Τράπεζα του Καναδά εκτιμάται ότι θα αυξάνει με σταθερό ρυθμό το βασικό επιτόκιο της στο 2,5% στις αρχές του 2023.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ