Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακρίβεια: Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 11,3% τον Μάιο

Τρόφιμα
Πηγή: Eurokinissi

Νέο άλμα στο 11,3% που αποτελεί ρεκόρ 28 ετών έκανε ο πληθωρισμός τον Μάιο όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ ,αποτυπώνοντας ανάγλυφα την κατάσταση η οποία καταγράφεται καθημερινά στην αγορά λόγω του κύματος ανατιμήσεων από τα ράφια των σουπερμάρκετ έως τις αντλίες των πρατηρίων βενζίνης.

Μεγάλες αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα, μεταφορές και τουρισμό

Oι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν και πάλι επίκεντρο την ενέργεια, αλλά διαχέονται στα είδη διατροφής, τις μεταφορές και τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά 172,7% αυξήθηκε το φυσικό αέριο, 80% τα τιμολόγια ρεύματος, 5,1% το πετρέλαιο θέρμανσης,  36,6% για τα καύσιμα και τα λιπαντικά.

Στα γαλακτοκομικά καταγράφεται αύξηση 14,1%, 13,4% στο ψωμί και τα δημητριακά, 13,8% στα κρέατα και 23,2% στα έλαια.

Στις υπηρεσίες 22,8% στις μεταφορές με αεροπλάνο, 17,7% σε αυτές με πλοίο, 22,2% στα ξενοδοχεία .

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2022, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους .

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 - Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,3% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020

Σε σχέση με τον προηγούμενο μην α η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

 Αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 1,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, γιαούρτι, νωπά λαχανικά.
  • 1,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ, κρασιά.
  • 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 0,2% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
  • 3,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 1,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία
πληθωρισμός Μα,ίου 2022, ΕΛΣΤΑΤ

Αναθεωρείται επί τα χείρω ο πληθωρισμός

Με τον πληθωρισμό να καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καθίσταται σαφές ότι το 2022 θα κλείσει με μεγαλύτερη άνοδο από τις επίσημες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για 5,6% και μάλλον θα επιβεβαιωθούν πιο δυσοίωνες προβλέψεις για μεγαλύτερο πληθωρισμό ,της τάξεως μεσοσταθμικώς του 7%.Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 6,3%, η Τράπεζα της Ελλάδας στο ακραίο της σενάριο προβλέπει πάνω από 7%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του

Κράτους στη Βουλή έχει πρόβλεψη ακόμη και για ποσοστό πάνω από 11%. Ο ΟΟΣΑ έκανε χθες εκτίμηση για πληθωρισμό 8,8%.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ