Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Εκρηκτικός πληθωρισμός και άλμα στα ομόλογα: Γιατί η ΕΚΤ δεν έπεισε τις αγορές

Φωτογραφία από Gundula Vogel από το Pixabay

Εστω και με καθυστέρηση, τουλάχιστον ενός έτους, οι κεντρικοί τραπεζίτες αρχίζουν επιτέλους να κατανοούν ότι πληθωρισμός είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και σοβαρό πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία.

Σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, εμφανίστηκε ανήσυχη, για την επόμενη ημέρα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά με την παρέμβασή της και την περιγραφή του οδικού χάρτη, μάλλον προσέθεσε προβληματισμό στις αγορές και τους επενδυτές παρά τους καθησύχασε.

Οι προβλέψεις της ΕΤΚ προκαλούν ισχυρή ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς είναι χειρότερες αυτών του Μαρτίου. Αναμένει πλέον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,8% το 2022, προτού μειωθεί στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 -υψηλότερο από ό,τι στις προβλέψεις του Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του ορίζοντα προβολής προβλέπεται να είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ενέργεια πυροδοτεί τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,3% το 2022, ενώ το 2023 υποχωρεί στο 2,8% και στο 2,3% το 2024 -επίσης πάνω από τις προβλέψεις του Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα έχουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,8% το 2022, 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, οι προοπτικές αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω για το 2022 και το 2023, ενώ για το 2024 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Επίσης, προβληματισμός υπάρχει και για την απόφαση να σταματήσουν οι αγορές ομολόγων και να αντικατασταθούν από επιλεκτικές αγορές, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Αλμα στις αποδόσεις των ομολόγων

Η ασάφεια αυτή οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ειδικά των χωρών της Περιφέρειας, όπως της Ελλάδος και της Ιταλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση για το 10ετές της Γερμανίας είναι πλέον στο 1,42%, όταν πριν μερικούς μήνες έδινε αρνητική απόδοση περί στο 0,5%.  Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι πρόθεση της ΕΚΤ είναι να μην αφήσει τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους, όπως η Ελλάδα, να δουν αύξηση του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές.

Βέβαια, η διαβεβαίωση αυτή κανέναν δεν έδειξε να πείθει και η ανησυχία είναι έκδηλη.

Ομως και στο μέτωπο του πληθωρισμού υπάρχουν ασαφή μηνύματα. Και πώς να μην υπάρχουν, όταν μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης υπάρχει τεράστια διαφορά στον πληθωρισμό.

Από την μία η Μάλτα και η Γαλλία με πληθωρισμό λίγο πάνω από το 5% και από την άλλη η Εσθονία και γενικά οι βαλτικές χώρες με πληθωρισμό στο 20%.

Αποστάσεις Ντράγκι από την πολιτική Λαγάρντ 

Αποστάσεις από την πολιτική της Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει να κρατά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που τόνισε, πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ, ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν αντανακλά την υπερβολική ζήτηση και ότι υπάρχει ακόμη πλεονάζουσα ικανότητα στην οικονομία της περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι «οι μισθοί πρέπει να ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά χωρίς να δημιουργήσουν σπιράλ τιμών-μισθών που θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερα επιτόκια».

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει κοινή γραμμή για τα αίτια του προβλήματος, πόσο μάλλον για την θεραπεία. Και αυτό, διότι υπάρχει η μία άποψη ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού έγκειται στο ενεργειακό, αφού αν αυτό αφαιρεθεί ο πληθωρισμός είναι στο ήμισυ αυτού που εμφανίζεται σήμερα.

Για την Ελλάδα, παράδειγμα, το κόστος της ενέργειας είναι 7,1 μονάδες. Αν, λοιπόν, αφαιρεθεί, τότε ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 4,2% που ναι μεν είναι υψηλό, αλλά απόλυτα διαχειρίσιμο, κατά τους αναλυτές. Σημειώνουν επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι στην υψηλή ζήτηση, αλλά στην προσφορά και αν αυτό μπορέσει να ομαλοποιηθεί, τότε ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ