Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: Κοντά στην επικίνδυνη ζώνη τα spreads των ομολόγων στην Ευρωζώνη

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Κοντά στην επικίνδυνη ζώνη έχει πλησιάσει το spread των ιταλικών ομολόγων, δηλαδή η διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με αυτή των αντίστοιχων γερμανικών, ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξηγήσει πιο συγκεκριμένα πώς σχεδιάζει να περιορίσει το κόστος δανεισμού στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg

To spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στις 226 μ.β. που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, κοντά στις 250 μ.β., τις οποίες αναλυτές θεωρούσαν ως την επικίνδυνη ζώνη που μπορεί να προκαλέσει τη λήψη μέτρων από την κεντρική τράπεζα.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ και Βιλερουά

Η Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε χθες τη δέσμευση της ΕΚΤ να αποτρέψει τον  κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων στην Ευρωζώνη καθώς  προχωρά σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο, κάτι που επανέλαβε σήμερα και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ωστόσο, τόσο η Λαγκάρντ όσο και ο Βιλερουά απέφυγαν να αναφερθούν σε κάποιο νέο εργαλείο – όπως ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – που ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές θεωρούν ως απαραίτητο για να αποτραπεί μία δυσανάλογη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις οικονομίες του Νότου της Ευρωζώνης. 

«Μία τέτοια γενική προσέγγιση αναφορικά με τη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας για τα spreads σημαίνει ότι η αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης πρέπει πρώτα να μπει σε κρίση και σε μία αδικαιολόγητη διεύρυνση των spread για να δράσει η ΕΚΤ», έγραψε αναλυτής της Societe Generale.

Εως το 4,41% η απόδοση των ελληνικών 10ετών 

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν επηρεαστεί ακόμη περισσότερο από τα ιταλικά, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να αυξάνεται έως και 29 μ.β. στο 4,41% που είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019.

Αν και έως τώρα οι κινήσεις των ομολόγων ήταν «συντεταγμένες», σύμφωνα με αναλυτές της ING Groep, δεν είναι σαφές για πόσο αυτό θα συνεχίσει να ισχύει αν η ΕΚΤ δεν λάβει περαιτέρω μέτρα.

Για μερικούς αναλυτές, υπάρχει ο κίνδυνος ότι οι υπερχρεωμένες χώρες θα μπορούσαν να τεθούν κάτω από τόσο μεγάλη πίεση από την αύξηση του κόστους δανεισμού ώστε να αναγκασθεί η ΕΚΤ να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Δεν έχει πολύ νόημα να αυξήσει η επιθετικά τα επιτόκια, να προκαλέσει κατακερματισμό και στη συνέχεια να θεσπίσει ένα νέο εργαλείο για να τον αντιμετωπίσει», έγραψαν αναλυτές της Citigroup.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ