Νέα
 • ΓΔ: 904.09 +0.09%
 • Τζίρος: 64,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την αναζήτηση δικαιολογητικών

Μεταβιβάσεις ακινήτων εξπρές, χωρίς τη σημερινή γραφειοκρατία, θα φέρει η λειτουργία της πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων έως τα τέλη του 2023. Το έργο εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα διασφαλίσει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεκπεραίωση των υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτων με πλήρη ηλεκτρονικό τρόπο. 

Μέχρι σήμερα η μεταβίβαση ακινήτων αποτελεί μια εντελώς γραφειοκρατική διαδικασία καθώς απαιτεί τουλάχιστον 17 δικαιολογητικά από διάφορες υπηρεσίες, τα οποία πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος μεταβαίνοντας σε όλες αυτές τις υπηρεσίες προκειμένου να τα αναζητήσει.

Μετά από τη λειτουργία της πλατφόρμας, η συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι. Ετσι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ή μεταβιβάσεις ακινήτων θα ολοκληρώνονται σε χρόνο-εξπρές, χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις για τους φορολογουμένους.

«Ανάσα» για τους υπαλλήλους

Mε τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις γονικές παροχές να υπερβαίνουν τις 100.000 τον χρόνο, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος εκτός από τις εξπρές μεταβιβάσεις ακινήτων θα απαλλάξει παράλληλα τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, των ΟΤΑ, του ΤΕΕ, του Κτηματολογίου, της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΦΚΑ από τα ενδιάμεσα στάδια παροχής υπηρεσιών που απαιτούνται για την τελική μεταβίβαση ακινήτων.

Στόχος του έργου, που θεωρείται μία από τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου, είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας και η απεμπλοκή των υπαλλήλων των προαναφερόμενων φορέων από τα ενδιάμεσα στάδια παροχής υπηρεσιών που απαιτούνται για την τελική μεταβίβαση ακινήτων.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης του ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων απαιτεί τη διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα των εμπλεκόμενων φορέων και ανάπτυξη υποσυστημάτων για την ανταλλαγή των επιθυμητών δεδομένων.

Ενδεικτικά στην απόφαση αναφέρονται τα ακόλουθα πληροφοριακά συστήματα:

 • Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
 • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
 • Κτηματολόγιο
 • Αποκεντρωμένη Διοίκηση
 • Δασική Υπηρεσία
 • ΕΦΚΑ
 • Μητρώο Πολιτών
 • Ελληνική Αστυνομία
 • Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι
 • Υπεύθυνες Δηλώσεις
 • Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (ΕΜΕΠ).

Σύμφωνα με την απόφαση έναρξης υλοποίησης, το έργο αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, η οποία θα συμβάλει στη μείωση χρήσης ανθρώπινων πόρων των δημόσιων υπηρεσιών, που έχουν μειωθεί δραστικά λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, οι συμβολαιογράφοι και οι συμβαλλόμενοι θα εξοικονομήσουν πολύ χρόνο μειώνοντας τις μετακινήσεις στους δημόσιους φορείς, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περαιτέρω οφέλη σε επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος (πράσινη μετάβαση), μέσω της ανάπτυξης φιλικών προς το περιβάλλον ηλεκτρονικών διαδικασιών, χωρίς τη χρήση έγχαρτων δικαιολογητικών και με λιγότερες μετακινήσεις.

Η διαδικασία

Η απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προβλέπει ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη σχετική πράξη θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet), ή με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του Μητρώου Συμβολαιογράφων, αντίστοιχα.

Κατά την έκταση που αυτό προβλέπεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος μπορούν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να εξουσιοδοτούν αλλήλους για τη διενέργεια των παρεχόμενων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.

 Στο πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος δύναται:

 • να αιτείται την έκδοση ή την εξαγωγή εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο,
 • να αιτείται τη διόρθωση των ως άνω εγγράφων ή πληροφοριών και
 • να αναρτά έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.

Τα έγγραφα που εκδίδονται ή εξάγονται από τους φορείς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επέχουν θέση πρωτοτύπου εγγράφου και προσαρτώνται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο χωρίς άλλες διατυπώσεις.

Όπως υπογραμμίζεται, «ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης πρόκειται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων διαδικασιών πολλών διαφορετικών φορέων της δημόσιας διοίκησης. Επίσης, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, το πρόγραμμα θα αποτελέσει κίνητρο για τις ιδιωτικές επενδύσεις, μειώνοντας την τεράστια γραφειοκρατία που βαραίνει την αγορά των ακινήτων και απασχολεί κατά κύριο λόγω τους επενδυτές.

Το πληροφοριακό σύστημα που θα αναπτυχθεί, θα συνεχίσει να λειτουργεί και να παρέχει τις ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, στα πλαίσια της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και μετά την ολοκλήρωση του έργου, με τη στήριξη από εθνικούς πόρους».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ