Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν φθηνότερο χρήμα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Πηγή: Pixabay

Ανοικτή πρόσκληση προς τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες να αξιοποιήσουν άμεσα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να προχωρήσουν σε επενδύσεις, πριν αυξηθούν τα επιτόκια απεύθυνε τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως σημείωσαν στην κοινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να αξιοποιήσουν τα χαμηλά επιτόκια των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να προχωρήσουν σε επενδύσεις, δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το κόστος των δανείων που έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Από τις αρχές του χρόνου έχουν δεσμευτεί στις εμπορικές τράπεζες δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη στην ειδική πλατφόρμα, στην οποία αναρτώνται οι ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση από το Ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, έχουν υποβληθεί ήδη 600 επενδυτικά.

Από αυτά 20 σχέδια έχουν υποβάλλει οριστικό αίτημα για δράσεις αξίας 700 εκατ. ευρώ με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης 264 εκατ. ευρώ.

Εχει αλλάξει το περιβάλλον στην χρηματοδότηση 

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η δεύτερη δόση δανείων 1,8 δισ. που θα δεσμευτεί στις εμπορικές τράπεζες θα έχει υψηλότερο επιτόκιο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σήμερα η Γαλλία που έχει ανάλογο κόστος δανεισμού με την Επιτροπή το επιτόκιο φτάνει σήμερα στο 2,3% περίπου.

Παράλληλα ο Θ. Σκυλακάκης σημείωσε, ότι εισερχόμαστε σε μία περίοδο αυξημένων επιτοκίων, κάτι που σημαίνει πως τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποκτούν ιδιαίτερη αξία και έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν σ’ αυτό το εργαλείο.

Η πλατφόρμα που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση είναι ενεργή (https://rrf-gobeyond.gr/welcome).

Να αξιοποιηθούν άμεσα τα επενδυτικά εργαλεία

Αναφέρθηκε επίσης ότι έχει σημασία «όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν, το ταχύτερο, αυτό το εργαλείο. Τα δάνεια που παρέχονται, σήμερα, από τα συνεργαζόμενα, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πιστωτικά ιδρύματα, έχουν επιτόκιο ύψους 0,35%. Αυτό ισχύει μέχρι να εξαντληθεί το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο είχαμε δανειστεί με πέρα πολύ χαμηλό επιτόκιο από την Κομισιόν. Όταν εξαντληθεί αυτό θα πάμε σε μία άνοδο του επιτοκίου, λογική στην πρώτη φάση και πολύ μεγαλύτερη στη δεύτερη φάση».

Προκειμένου ο καθένας να αντιληφθεί το νέο τοπίο στην αγορά των επιτοκίων, αρκεί να σημειώσουμε ότι η Γερμανία που δανειζόταν με αρνητικό επιτόκιο 0,40% πριν από 1 χρόνο περίπου, σήμερα είναι στο 1,7% και η Γαλλία που είναι κοντά εκεί που δανείζεται η Κομισιόν είναι στο 2,2-2,3% στην παρούσα φάση.

Δεν εξασφαλίζεται στο διηνεκές η φθηνή ρευστότητα 

Ακόμα και οι τράπεζες που έχουν λάβει μία δόση από το ΤΑΑ, δεν διασφαλίζουν πως θα «τρέξει» με επιτόκιο 0,35%. Θα παρακολουθούμε από την πλατφόρμα και όταν εξαντληθούν τα πρώτα 1,6 δισ. ευρώ, θα γίνει η αλλαγή επιτοκίου, ανεξαρτήτως σε ποια δόση είναι οι τράπεζες -στην πρώτη ή στη δεύτερη. Επιπρόσθετα, θα ανακοινώνουμε την απορρόφηση των δανειακών πόρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων.

Ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε τρία επιτόκια που έχουν σημασία:

  1. Το επιτόκιο του ΤΑΑ που είναι στο 0,35%  θα αυξηθεί στην πορεία
  2. Το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Καθορίζεται με βάση την ανακοίνωση της ΕΕ αριθ. 2008/C 14/02.
  • Το επιτόκιο αναφοράς αποτελείται από το βασικό επιτόκιο προσαυξημένο με τα περιθώρια της ως άνω ανακοίνωσης, ανάλογα με τη βαθμολογία της οικείας επιχείρησης και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις.

Άρα επιτόκιο αναφοράς = βασικό επιτόκιο + δανειακό περιθώριο

  • Το βασικό επιτόκιο έχει ως βάση υπολογισμού το ετήσιο επιτόκιο ΙΒOR. Μπορεί να αναζητηθεί στον σύνδεσμο:

https://ec.europa.eu/competition-policy/state-aid/legislation/reference-discount-rates-and-recovery-interest-rates/reference-and-discount-rates_en

Στην παρούσα φάση το επιτόκιο βάσης είναι:

Από

Έως

EL

1.6.2022

30.6.2022

-0.19

1.7.2022

0.02

 

 

 

  • Τα περιθώρια όπως ορίζονται στην ανακοίνωση 2008/C 14/02, είναι:
 

Δανειακά περιθώρια σε μονάδες βάσης

Κατηγορία βαθμολογίας

Εξασφαλίσεις

Υψηλές

Συνήθεις

Χαμηλές

Υψηλή (AAA-A)

60

75

100

Καλή (BBB)

75

100

220

Ικανοποιητική (BB)

100

220

400

Χαμηλή (B)

220

400

650

Κακή/Οικονομικές δυσχέρειες (CCC και κάτω)

400

650

1 000

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ