Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΜΕΔΕ: Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση οικονομικών καταστάσεων

Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος της Attica Bank και πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ)

Ανακοινώθηκε σήμερα η πέμπτη ετήσια έκθεση οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ, από 01/01/2021 έως 31/12/2021, ύστερα από την ολοκλήρωση του ελέγχου Ανεξάρτητων Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και την έκδοση της αντίστοιχης έκθεσης ελέγχου, χωρίς τη διατύπωση επιφυλάξεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τηρώντας τις καταστατικές διατάξεις και εφαρμόζοντας τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, η πέμπτη οικονομική χρήση λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ, από 01/01/2021 έως 31/12/2021, απεικονίζει τη σταθερά ανοδική πορεία του Ταμείου από την ίδρυσή του, ως αποτέλεσμα της αναπτυξιακής του στρατηγικής, της διεύρυνσης του κύκλου εργασιών του και της επίτευξης θετικών αποτελεσμάτων.

Ενδεικτικό της δυναμικής του Ταμείου, αλλά και της καθοριστικής του συμβολής, ως εγγυοδοτικού και πιστοδοτικού φορέα, στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου, αποτελεί, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, ο διπλασιασμός της κερδοφορίας προ φόρων, σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων κατά 5,42% και τη σημαντική αύξηση στην έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Ειδικότερα και παρά τις αναταράξεις, που εξακολουθεί να παράγει η πανδημία, αλλά και εν μέσω των γεωπολιτικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, το Ταμείο κατάφερε - μολονότι μείωσε το ποσό των προμηθειών των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης των μελών του - να επιτύχει αύξηση του τζίρου του το 2021 στα 8,978 εκατ. ευρώ έναντι 8,517 εκατ. ευρώ το 2020, διατηρώντας στα ίδια θετικά επίπεδα το EBIΤDA, που ανέρχεται σε 1,57 εκατ.ευρώ, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντική αύξηση των κερδών προ φόρων το 2021, που άγγιξαν τα 11,4 εκατ. ευρώ, έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το 2020. Επισημαίνεται ότι τα Ίδια Κεφάλαια του ομίλου ανέρχονται σε 168 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 0,55% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων το ΤΜΕΔΕ:

  • Δημιούργησε σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ», από το οποίο κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει κεφάλαιο κίνησης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, για ποσό έως 200.000 ευρώ, με το Ταμείο να αναλαμβάνει μέρος του πιστωτικού κινδύνου παρέχοντας εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη σύμπραξη της ΕΑΤ με ιδιωτικό θεσμικό φορέα. Κατά τους πρώτους 3 μήνες της λειτουργίας του Ταμείου ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ έχουν εκταμιευθεί και διοχετευθεί στην αγορά περισσότερα από 23 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε κάλυψη πάνω από το 34% του συνολικού διαθέσιμου χαρτοφυλακίου.
  • Ίδρυσε νέα εταιρεία χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions», λαμβάνοντας τη σχετική άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μέσα από ένα καινοτόμο εργαλείο απαντά αποφασιστικά στις ανάγκες των μελών του για απρόσκοπτη πρόσβαση σε λύσεις ρευστότητας, ιδιαίτερα για όσους ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους πορεία.
  • Διασφάλισε την αναπτυξιακή πορεία της Atticabank Properties ΑΕ, εφαρμόζοντας, ως μέτοχός της κατά 100%, νέο επιχειρηματικό σχέδιο, υλοποιώντας νέο εμπροσθοβαρές επενδυτικό πλάνο, ύψους 0,5 εκατ. ευρώ για το 2021.
  • Συμμετέχει ενεργά, από κοινού με το αμερικανικό επενδυτικό fund Ellington, στον πλήρη μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη της Attica Bank μέσα από την ιδιωτικοποίησή της με όρους αγοράς.

Εν μέσω COVID-19, ενίσχυσε τις ανταποδοτικές δράσεις του, μέσω σημαντικών αναβαθμίσεων του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου των μελών του, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, νέες ασφαλιστικές παροχές με ταυτόχρονη μείωση κατά 32% του κόστους τους. Επιπρόσθετα, μείωσε εκ νέου κατά 30% το ποσό των προμηθειών των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης, για το τρίμηνο 01/01/2021 - 31/03/2021.

Ταυτόχρονα, διερευνά την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και μέσων για την ενίσχυση των πόρων εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας, μέσω του AECM, του European Investment Fund (EIF) και άλλων φορέων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ