Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος των τιμών μετά την περικοπή των ροών από τη Ρωσία

Νέα άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η μείωση των ροών από τη Ρωσία έχει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή με τις κυβερνήσεις να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να ζητούν από τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση του.

Η τιμή αναφοράς για την Ευρώπη (TTF), που αφορά στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου, αυξήθηκε έως τα 128,6 ευρώ η μεγαβατώρα και λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ανερχόταν κοντά στα 126 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4,3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Επιστροφή της Ευρώπης στον άνθρακα

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία αποκλίνουν από τις πολιτικές που είχαν εξαγγείλει για την πράσινη μετάβαση και επιτρέπουν την παραγωγή ρεύματος από άνθρακα για να διασφαλίσουν την επάρκεια ενέργειας.

Πολλές γερμανικές βιομηχανίες είναι έτοιμες να μειώσουν την κατανάλωση αερίου για να προχωρήσουν στην αποθήκευσή του, ώστε να υπάρχουν επαρκή αποθέματα για θέρμανση τον χειμώνα.

Καμπανάκι από την Uniper για την προμήθεια των πελατών της

Οι μεγάλες περικοπές των ροών από τη Ρωσία απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού και υποτονικής ανάπτυξης. Η Uniper, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αερίου, δήλωσε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εφοδιάσει τους πελάτες της αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί.

«Εκπληρώνουμε τα συμβόλαια που υπογράφουμε με τους πελάτες μας σήμερα, αλλά δεν ξέρω σε ποια έκταση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Για εμάς είναι μία ιστορική στιγμή, δεν έχουμε πει ποτέ μία τόσο μεγάλης διάρκειας τέτοιας έκτασης στις ροές ρωσικού αερίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper.

Ο αντίκτυπος εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, με τη Δανία να προχωρά σήμερα σε μία προειδοποίηση για πιθανές ελλείψεις.

Στο 40% της δυναμικότητας ο Nord Stream

Οι εξαγωγές της Ρωσίας, μέσω του Nord Stream, παραμένουν περίπου στο 40% της δυναμικότητας του μεγαλύτερου αγωγού προς την ΕΕ. Η ρωσική εταιρεία έχει δηλώσει ότι υπάρχουν θέματα με τις επισκευές αεριοστρόβιλων, ενώ το πρόγραμμα θα μείνει κλειστό για συντήρηση ένα 10ήμερο τον Ιούλιο.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα αερίου ανέρχονται περίπου στο 55% της χωρητικότητας των αποθηκών, αλλά η διαταραχή της προσφοράς σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου αύξησης των αποθεμάτων στο 80% την 1η Νοεμβρίου.

«Αν οι περιορισμένες ροές συνεχισθούν, ο στόχος αυτός μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί», σύμφωνα με την ING.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ