Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Πόσο θα διαρκέσει ο «πληθωρισμός των τροφίμων» και γιατί

Πηγή: Pixabay

Ράλι διαρκείας θυμίζουν οι ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων στην Ευρωζώνη και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ρωσική εισβολή έχει διαταράξει τον εφοδιασμό από την Ουκρανία και έχει οδηγήσει σε άνοδο την τιμή των βασικών αγροτικών προϊόντων που εισάγονται από εκεί, όπως λιπάσματα, ζωοτροφές και ηλιέλαιο.

Μάλιστα η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι αυτό αυξάνει τα κόστη για τους Ευρωπαίους αγρότες και παραγωγούς τροφίμων και είναι πιθανό να οδηγήσει σε ευρύτερες ανατιμήσεις στη λιανική, που θα επωμιστούν οι καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν τρόφιμα.

Αρνητικές προβλέψεις

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν στην έκθεσή τους ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων «αναμένεται να παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, παρά την ύπαρξη ορισμένων αντισταθμιστικών παραγόντων», όπως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής ή τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές.

Στέλνοντας «σήμα» για άνοδο άνω του 40% στις τιμές χονδρικής για τα τρόφιμα, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι περαιτέρω πιέσεις τιμών θα επηρεάσουν τις τιμές των τροφίμων σε επίπεδο λιανικής στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες.

Το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων, το οποίο εκτοξεύτηκε κατά 151% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σημαίνει ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2023, δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ