Νέα
  • ΓΔ: 904.09 +0.09%
  • Τζίρος: 64,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σύνοδος κορυφής: Προετοιμασία για το ορατό ενδεχόμενο να μείνει η ΕΕ χωρίς ρωσικό αέριο

H σύνοδος κορυφής της ΕΕ στέλνει το μήνυμα της προετοιμασίας για νέα μείωση των ροών ρωσικού αερίου και την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθειών, ενώ κατηγορεί τη Μόσχα ότι «εργαλειοποιεί» την ενέργεια. 

«Η ιδέα της φθηνής ενέργειας δεν υπάρχει, όπως και η ιδέα της ρωσικής ενέργειας και είμαστε όλοι στη διαδικασία διασφάλισης εναλλακτικών πηγών», δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός, Κριστιάνις Κάρινς, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις «πρέπει να στηρίξουν τις κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν περισσότερο».

Οι ευθύνες στη Ρωσία

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ επαναλαμβάνουν την πρόσκλησή τους στην Κομισιόν «να διερευνήσει με τους διεθνείς εταίρους μας τρόπους για να περιορισθούν οι αυξανόμενες τιμές ενέεργειας, μεταξύ άλλων με τη δυνατότητα επιβολής προσωρινών πλαφόν στις τιμές, όπου είναι σκόπιμο». 

«Εν όψει της εργαλειοποίησης του αερίου από τη Ρωσία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να εντείνει με επείγοντα χαρακτήρα τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει την προσφορά ενέργειας σε προσιτές τιμές», σημειώνεται. 

Μετά τις πρωτοφανείς κυρώσεις της Δύσης λόγω της εισβολής , δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί ήδη από περικοπές των ροών ρωσικού αερίου.

Ο Χάμπεκ διεκραγωδεί την κατάσταση

«Είναι μόνο θέμα χρόνου για να σταματήσει η Ρωσία όλες τις παραδόσεις αερίου», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέφερε, σε συνέντευξη που έδωσε στο Spiegel, ότι η χώρα του θα έχει έλλειμμα αερίου, αν οι ροές από τη Ρωσία παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα (μόλις στο 40% της δυναμικότητας του Nord Stream 1), και ότι κάποιες βιομηχανίες θα πρέπει να κλείσουν τον χειμώνα.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να σταματήσουν την παραγωγή, να απολύσουν τους εργαζόμενους, οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα καταρρεύσουν, ο κόσμος θα χρεωθεί για να πληρώσει για τη θέρμανσή του», τόνισε ο Χάμπεκ.

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ο πληθωρισμός ήταν η κύρια ανησυχία στις συζητήσεις που έγινα το πρωί στη σύνοδο κορυφής καθώς σκαρφάλωσε στο 8,1% στην Ευρωζώνη τον Μάιο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, προειδοποίησε ότι η ΕΕ πρέπει «να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσουμε αν ο πληθωρισμός παγιωθεί στις οικονομίες μας».

«Πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε ενέργεια συλλογικά, πρέπει να επιβάλουμε πλαφόν στις τιμές και πρέπει να κάνουμε σχέδια μαζί για να ανταπεξέλθουμε τον χειμώνα», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός. Αλεξάντερ ντε Κρο, προσερχόμενος σήμερα στη σύνοδο κορυφής. «Αν δεν προσέξουμε, τότε όλη η οικονομία της ΕΕ θα μπει σε ύφεση με όλες τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ