Νέα
  • ΓΔ: 905.38 +0.14%
  • Τζίρος: 18,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BIS: Καμπανάκι για τον πληθωρισμό - Ζητά γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων

BIS
AP Photos

Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε μία νέα εποχή υψηλού πληθωρισμού, τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξουν, αναφέρει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στην ετήσια έκθεσή της.

«Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού προβάλλει πάνω από την παγκόσμια οικονομία ως απειλή μίας νέας εποχής πληθωρισμού παράλληλα με ασθενείς προοπτικές για την ανάπτυξη και αυξημένες χρηματοπιστωτικές ευαισθησίες», σημειώνει η BIS που είναι γνωστή και ως η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό – ρεκόρ, ο οποίος σημειώνεται την ίδια περίοδο που ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των lockdown στην Κίνα επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη.

Αυξήσεις επιτοκίων από 70 κεντρικές τράπεζες

Περίπου 70 κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού και οι μισές από αυτές – περιλαμβανομένης της Fed – έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις, της τάξης των 75 μονάδων βάσης και πλέον, με μία κίνηση.

Η δυσκολία για τις κεντρικές τράπεζες θα είναι να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και τα αποφασιστικά μέτρα είναι πιθανόν το «κλειδί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της BIS, Αγκουστίν Κάρστενς.

«Ένα ισχυρό αποτέλεσμα που έχουμε από την ανάλυσή μας, σχετικά με το αν η προσγείωση της οικονομίας θα είναι ομαλή ή απότομη, είναι ότι είναι πιθανότερο να υπάρξει ομαλή προσγείωση αν η σύσφιξη της πολιτικής γίνει έγκαιρα και αποφασιστικά», δήλωσε, προσθέτοντας: «Εχουμε δει σημαντικές εξελίξεις στον πληθωρισμό, όχι μόνο πρόσκαιρες ανόδους αλλά μία πιθανή αλλαγή της δυναμικής του».

Συνολικά, πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Οι υπεύθυνοι για την πολιτική πρέπει να πιέσουν για μεταρρυθμίσεις, ώστε να στηρίξουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να θέσουν τις βάσεις για πιο ομαλή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική», σύμφωνα με την BIS.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ